Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

U Prištini prvo suđenje za ratni zločin u odsustvu protiv – Srbina

Centar Prištine - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2023
Pratite nas
U Prištini je danas počelo prvo suđenje za ratni zločin u odsustvu, a prva osoba protiv koje je pokrenut ovakav proces je Srbin Č.A. protiv koga je optužnica podignuta u maju ove godine.
Prema navodima optužnice Č.A se tereti da je neposredno pre početka sukoba na Kosovu i Metohiji pa sve do maja 1999. godine učestvovao u ratnim zločinima u mestima Račak, Malopoljce i Petrovo, da je sarađivao sa kriminalcima i da je organizovano u policijskoj, paravojnoj i vojnoj uniformi izvršio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
Protiv Č.A se u odsustvu vodi krivični postupak prema zakonima tadašnje SFR Jugoslavije, jer je u tom trenutku važio taj zakon naveli su nakon podizanja optužnice iz prištinskog tužilaštva.
Prema pisanju prištinskih medija njemu se na teret stavlja da je učestvovao u okviru paravojnih jedinica u proterivanju meštana pomenutih sela, da su kuće u tim mestima spaljene i da je Č.A svojim delovanjem naneo moralnu i materijalnu štetu, a kao najteže delu navodi se da se sumnja da je učestvovao i ubistvima civila tzv. Kosova.
Iz tužilaštva su naveli da je Č.A iz mesta Štimlje na Kosovu i Metohiji i da mu se u odsustvu sudi jer se nalazi na teritoriji centralne Srbije te da u ovom trenutku nije dostupan prištinskim organima.
Blokada na Jarinju - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2023
SRBIJA
Pomoćnici direktora Kancelarije za KiM zabranjen ulazak na Kosovo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala