- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin čestitao novom predsedniku Argentine

© AP Photo / Natacha PisarenkoPobedivšiй na vыborah prezidenta Argentinы politik Havьer Mileй
Pobedivšiй na vыborah prezidenta Argentinы politik Havьer Mileй - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2023
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je čestitku Havijeru Mileju povodom njegove pobede na predsedničkim izborima u Argentini.

„Primite čestitke povodom Vašeg izbora za predsednika. Rusko-argentinski odnosi zasnivaju se na dobrim tradicijama prijateljstva i međusobnog poštovanja. Računamo na dalji razvoj strateškog partnerstva sa Buenos Ajresom u različitim oblastima, kao i na konstruktivan dijalog o aktuelnim međunarodnim pitanjima“, navodi se u telegramu koji je objavljen na sajtu Kremlja.

Putin je poželeo Mileju uspeh u radu, zdravlje i blagostanje.
Prema preliminarnim rezultatima predsedničkih izbora u Argentini, krajnje desničarski kandidat i autsajder Havijer Milej pobedio je u drugom izbornom krugu. Preliminarni rezultati na osnovu skoro 90 odsto prebrojanih glasova pokazuju da je Milej osvojio skoro 56 odsto glasova, dok je njegov protivkandidat, doskorašnji ministar ekonomije Serhio Masa osvojio 44 odsto glasova.
Milej je u govoru pred pristalicama u Buenos Ajresu rekao da od „danas počinje rekonstrukcija Argentine“. On je predložio prekid odnosa s Brazilom i Kinom, obećavajući bliže odnose sa Izraelom i Sjedinjenim Državama. Takođe želi da „dolarizuje“ argentinsku ekonomiju, usvajajući američki dolar kao zvaničnu valutu zemlje umesto argentinskog pezosa.
Milej je takođe rekao da se Argentina neće pridruživati BRIKS-u, gde je ta zemlja pozvana od 1. januara 2024., i da ne namerava da sarađuje sa Rusijom.
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2023
RUSIJA
Kremlj o novom predsedniku Argentine: Sudićemo o njegovim izjavama kad položi zakletvu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala