- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj o novom predsedniku Argentine: Sudićemo o njegovim izjavama kad položi zakletvu

© Sputnik / Natalia SeliverstovaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2023
Pratite nas
Moskva se zalaže za razvijanje bilateralnih odnosa Rusije i Argentine, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov povodom pobede Havijera Mileja na predsedničkim izborima u toj južnoameričkoj zemlji.
„Upravo čekamo razjašnjenja mnogih pitanja koja će se ticati bilateralnih odnosa. Zalažemo se za dalji razvoj naših bilateralnih odnosa s Argentinom“, rekao je Peskov.
On je naglasio da Rusija poštuje izbor naroda Argentine, u kojoj su održani predsednički izbori.
„Argentina je veoma važna zemlja u Južnoj Americi i mi imamo prilično dobre odnose s njom“, rekao je Peskov i dodao da je Moskva upoznata s predizbornim izjavama izabranog predsednika Argentine Havijera Milea.
„Razume se, obratili smo pažnju na niz izjava koje je gospodin Milej davao tokom predizborne kampanje, ali ćemo se orijentisati i suditi prema onim izjavama koje će davati nakon inauguracije“, rekao je Peskov.
Prema preliminarnim rezultatima predsedničkih izbora u Argentini, krajnje desničarski kandidat i autsajder Havijer Milej pobedio je u drugom izbornom krugu.
Preliminarni rezultati na osnovu skoro 90 odsto prebrojanih glasova pokazuju da je Milej osvojio skoro 56 odsto glasova, dok je njegov protivkandidat, doskorašnji ministar ekonomije Serhio Masa osvojio 44 odsto glasova.
Masa je pozvao Mileja i priznao poraz.
Milej je u govoru pred pristalicama u Buenos Ajresu rekao da od „danas počinje rekonstrukcija Argentine“.
On je predložio prekid odnosa s Brazilom i Kinom, obećavajući bliže odnose sa Izraelom i Sjedinjenim Državama. Takođe želi da „dolarizuje“ argentinsku ekonomiju, usvajajući američki dolar kao zvaničnu valutu zemlje umesto argentinskog pezosa.
Milej je predložio zabranu istopolnih brakova i okončanje legalnog pristupa abortusu u Argentini, koja je nedavno postala tek treća južnoamerička država koja je legalizovala proceduru 2021. Takođe je predložio ukidanje argentinske centralne banke, pored brojnih drugih ogranaka vlade.
Desničarski kandidat i autsajder Havijer Milej pobedio je u drugom izbornom krugu predsedničkih izbora u Argentini - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2023
SVET
Kandidat desnice pobedio na izborima u Argentini, obećao dolarizaciju i gašenje centralne banke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala