- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva o zatvaranju finske granice: Rusofobična politika Helsinkija za žaljenje

© AP Photo / Sergei GritsZatvoren granični prelaz između Finske i Rusije
Zatvoren granični prelaz između Finske i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2023
Pratite nas
Rusofobični stav kojeg su lideri Finske počeli da se pridržavaju je za duboko žaljenje, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući zatvaranje finskih graničnih prelaza na granici sa Rusijom.

„Malo je verovatno da sada možemo da utičemo (na situaciju), jer dijaloga kao takvog nema, ne našom krivicom. Zapravo, nismo mi bili inicijatori prekida dijaloga. To ne izaziva ništa osim dubokog žaljenja“, rekao je Peskov novinarima.

On je podsetio da su Rusija i Finska „imale dugogodišnje dobre odnose“.
„Pragmatične. Zasnovane na međusobnom poštovanju. I, naravno, žalimo što su ti odnosi zamenjeni isključivo rusofobičnim stavom, kojeg su sada počeli da se pridržavaju lideri ove zemlje, naše susedne zemlje“, ocenio je Peskov.
Govoreći o optužbama da ruski graničari navodno ne puštaju migrante u Rusiju, Peskov je rekao da ruski graničari poštuju sva uputstva, a Moskva ne prihvata izmišljene optužbe.
„Ne prihvatamo takve optužbe. Naravno, granični prelaz koriste oni koji na to imaju zakonsko pravo. I u tom pogledu naši graničari u potpunosti poštuju sva svoja zvanična uputstva“, istakao je Peskov.
„A ako pokušavaju da nađu neke izmišljene razloge, onda mi ovde ne prihvatamo takve optužbe na naš račun“, dodao je on.
Ranije je finski list „Iltalehti“, pozivajući se na izvore, javio da je Finska spremna da zatvori sve granične prelaze na granici sa Rusijom zbog nekontrolisanog dolaska izbeglica iz Sirije, Iraka i Somalije u sredu uveče.
Vlada Finske ranije je saopštila da je zbog pogoršanja situacije sa migrantima na granici sa Rusijom odlučeno da se od 18. novembra 2023. do 18. februara 2024. godine potpuno zatvore granični prelazi na jugoistoku zemlje najbliži Sankt Peterburgu.
Biće zatvorena četiri od osam graničnih prelaza. Preostali otvoreni prelazi nalaze se u severnoj Finskoj, a samo dva otvorena – Vartijus i Sala – primaće zahteve za azil, odlučila je finska vlada.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2023
RUSIJA
Moskva: Finska kriva za prekid saradnje, odgovorićemo na sve antiruske akcije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala