- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Finska kriva za prekid saradnje, odgovorićemo na sve antiruske akcije

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi
Ministarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2023
Pratite nas
Moskva smatra da Helsinki u potpunosti snosi krivicu za prekid pogranične saradnje, a osnovanost planova Finske da postavi ogradu duž granice sa Rusijom proceniće sami građani, izjavio je u intervjuu Sputnjiku direktor Drugog departmana Ministarstva spoljnih poslova Rusije Sergej Beljajev.

„Uzimajući u obzir konfrontacione akcije Finske prema Rusiji, ruska strana je odlučila da raskine rusko-finski međuvladin sporazum o unapređenju prekogranične saradnje dve zemlje, potpisan u Helsinkiju 13. aprila 2012. godine. U skladu sa tim, trenutno ne postoji pogranična saradnja Rusije i Finske. Krivicu za to u potpunosti snosi finska strana“, objasnio je Beljajev.

Diplomata je poručio da ruske vlasti neće ostaviti bez odgovora sve antiruske postupke Helsinkija.
Prema njegovim rečima, nakon početka specijalne operacije Rusije u Ukrajini, Finska „sprovodi kontinuiranu konfrontacionu antirusku politiku“, podržavajući Kijev i isporučujući mu oružje, kao i pooštravajući sankcioni pritisak na Rusiju.
Beljajev je podsetio da su nakon stupanja Finske u NATO „prekinuti tradicionalno aktivan bilateralni politički dijalog na svim nivoima i bliski međuresorni kontakti, a nekadašnjoj razvijenoj trgovinsko-ekonomskoj saradnji naneta je nenadoknadiva šteta, presečena veza među regionima, uključujući gradove-pobratime“.
Prethodno, Finska je tokom vikenda zatvorila četiri od osam pograničnih prelaza prema Rusiji, pod izgovorom da strahuje od priliva nelegalnih migranata, a na tom potezu počela je i podizanje ograda. Moguće zatvaranje granice s Rusijom najavila je i Estonija ali i Norveška, koja priznaje da nema problema s nelegalnim migrantima.
U novom izdanju emisije „Od četvrtka do četvrtka“ pogledajte kako Zapad čini sve da pobeda Rusije bude veća:
Sistem Davidova praćka - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2023
SVET
Nikakva, pa ni Davidova, praćka neće spasiti Finsku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala