- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mađarski Fides postavio bilborde na kojima je Ursula Fon der Lajen sa Soroševim sinom /foto/

© Sputnik / Lola Đorđevićšefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen
šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2023
Pratite nas
Vladajuća mađarska stranka Fides postavila je bilborde u Budimpešti na kojima je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen prikazna zajedno sa sinom finansijera Džordža Soroša, Aleksom Sorošem koji je rođen u Mađarskoj i višegodišnja je meta napada stranke mađarskog premijera Viktora Orbana.
Bilbordi su postavljeni preko noći u okviru kampanje za evropske parlamentarne izbore sledećeg juna.
To je prvi put da se fon der Lajen našla na meti Fidesa, iako je njen prethodnik Žan Klod Junker već bio na udaru vladajuće mađarske stranke što je izazvalo ogorčenje u Briselu, navodi Rojters.
Slogan na bilbordima na kojima su Ursula fon der Lajen i Aleks Soroš glasi „Nemojmo da igramo onako kako oni sviraju“.
Zbog sličnih bilborda koje je Fides postavio ali sa prethodnikom fon der Lajenove Žan-Klodom Junkerom i Džordžom Sorošem, zvanična Budimpešta se 2019. godine našla na udaru oštrih kritika iz Brisela.
Nakon što je glavna evropska parlamentarna grupa desnog centra EPP zapretila izbacivanjem Fidesa zbog bilborda sa Junkerom i Sorošem, stranka premijera Orbana je odlučila da ih skloni, međutim samo dve godine kasnije Fides je istupio iz EPP.
Orban, čija vlada pokušava da deblokira milijarde evra iz fondova EU koje je Brisel suspendovao zbog politike partije Fides, izjavio je u subotu da Mađarska „mora reći ne aktuelnom evropskom modelu izgrađenom u Briselu“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala