- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ekonomista sa motornom testerom: Argentina izabrala Ludaka za predsednika

© AFP 2023 / Luis RobayoKandidat v prezidentы Argentinы Havьer Mileй posle pobedы vo vtorom ture vыborov so svoimi storonnikami v Buэnos-Aйrese
Kandidat v prezidentы Argentinы Havьer Mileй posle pobedы vo vtorom ture vыborov so svoimi storonnikami v Buэnos-Aйrese - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2023
Pratite nas
Na predsedničkim izborima u Argentini pobedio je Havijer Milej, ekscentrični 53-godišnji profesor ekonomije koji je obećao da će dići u vazduh Centralnu banku Argentine, rasterati službenike ministarstava koji potkradaju državu, uvesti dolar i odustati od pridruživanja BRIKS-u. Pored toga, ima i interesantan nadimak - Ludak.
„Ministarstvo sporta i turizma – neka ide do đavola! Ministarstvo kulture – neka ide do đavola! Ministarstvo za ekonomski razvoj – neka ide do đavola! Ministarstvo za ženska pitanja - neka ide do đavola! Ministarstvo nauke i tehnologije - neka ide do đavola! Ministarstvo rada i socijalne zaštite - neka ide do đavola! Ministarstvo prosvete - neka ide do đavola! Ministarstvo saobraćaja - neka ide do đavola! Ministarstvo zdravlja - neka ide do đavola!", bacao je Havijer Milej pločice sa imenima Ministarstava Argentine u kantu za smeće.
„Završeno je sa krađom u politici!“, zaključio je sada već izabrani predsednik, okončavši ovu proceduru.
Milej je pravi predsednik ere društvenih mreža. Proslavio se kada je sredinom protekle decenije počeo mnogo da se pojavljuje na televiziji, a potom i na brojnim video snimcima na društvenim mrežama. Njegov neobuzdani način debatovanja (stalno je vikao na svoje protivnike), njegova neobična pojava (izgleda kao Elvis Prisli, vozi isti Kadilak koji je imao „kralj“) privukli su pažnju publike.
Milej nikada nije krio neobičan lični život. Dakle, on nikada nije bio oženjen i generalno se zalaže za „slobodne veze“. Političar je svoja četiri britanska mastifa nazvao po poznatim ekonomistima - Marej, Milton, Robert i Lukas (u čast Mareja Rotbarda, Miltona Fridmana i Roberta Lukasa). Ovi psi su klonovi njegovog prvog psa, po imenu Konan, koji je preminuo 2017. Milej želi da postane judaista, ali to odlaže zbog nedostatka vremena, dok papu Franju (Argentinac po nacionalnosti) naziva „kučkinim sinom“ i „predstavnikom svih najštetnijih stvari na Zemlji“.
Još početkom oktobra niko nije verovao u pobedu Havijera Mileja. Istraživanja javnog mnjenja su pokazala njegovu podršku na oko 30 odsto glasova. Štaviše, 22. oktobra, u prvom krugu izbora, Milej je zaista i dobio 30 odsto i prošla u drugi krug zajedno sa ministrom ekonomije Serhiom Masom, koji je imao 37 odsto glasova. A u drugom krugu Milej je pobedio sa 55 odsto glasova. Eksperti vide korene ove pobede u Milejovoj odlučnosti. U Argentini inflacija dostiže 143 odsto, 40 odsto stanovništva živi ispod granice siromaštva. Zemlja nije izašla iz ekonomske krize od početka 2000-ih. A obični ljudi su, izgleda, konačno izgubili veru u časne političare.
Sada su za predsednika izabrali Mileja, čoveka čiji je glavni atribut bila motorna testera. Sa njom, a ne skalpelom, on će iseći kancerogene tumore argentinske privrede. Pozvao je na uništavanje Centralne banke („Raznijeću je dinamitom“) i prebacivanje zemlje na američki dolar („Argentinski pezos je s***nje“). Takođe je obećao da će odbiti ulazak Argentine u BRIKS, jer ne želi da ima posla sa „komunistima“. Štaviše, pod komunistima podrazumeva ne samo Kinu, već i susedni Brazil, gde su na vlasti socijalisti, pa čak i Rusiju.
Kandidat v prezidentы Argentinы ot koalicii Svoboda nastupaet Havьer Mileй saditsя v svoй avtomobilь posle golosovaniя vo vtorom ture vыborov - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2023
SVET
Duboke promene: Ideološki imperativ novog predsednika Argentine mogao bi naštetiti ekonomiji zemlje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala