- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Duboke promene: Ideološki imperativ novog predsednika Argentine mogao bi naštetiti ekonomiji zemlje

© AP Photo / Matias DelacroixKandidat v prezidentы Argentinы ot koalicii "Svoboda nastupaet" Havьer Mileй saditsя v svoй avtomobilь posle golosovaniя vo vtorom ture vыborov
Kandidat v prezidentы Argentinы ot koalicii Svoboda nastupaet Havьer Mileй saditsя v svoй avtomobilь posle golosovaniя vo vtorom ture vыborov - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2023
Pratite nas
Pobeda Havijera Mileja na predsedničkim izborima u Argentini izazvaće duboke promene u političkom životu zemlje, kakve nisu viđene u poslednjih 40 godina, smatraju analitičari.
Kako je rekao za Sputnjik argentinski pisac, novinar i osnivač lista „Anfibija“ Kristijan Alarkson, trebalo bi „pokušati razumeti ljude koji su glasali, jer se radi o ogromnoj masi ljudi koji nisu imali odgovora dok su preživljavali krizu sa inflacijom od 140 odsto“.

„Moraćemo da vidimo (kako će teći) njegov savez sa desnicom na međunarodnoj sceni i da li će njegov ideološki imperativ naštetiti argentinskoj ekonomiji, kao i da li je on dovoljno pragmatičan da prevaziđe svoju ideološku pristrasnost u ime takozvane slobodne trgovine“, ističe profesor.

Na pitanje šta se može očekivati od vlade libertarijanskog političara, profesor međunarodnih odnosa Univerziteta iz Meksika UNAM David Garsija kaže da je za upravljanje državom neophodno biti veoma pragmatičan. Po njegovom mišljenju, uprkos različitim predizbornim izjavama, Milej će se pridržavati umerenih stavova, a promeniće se i njegov sistem vrednosti, iako tvrdi da je antisistemski.
Što se tiče spoljne politike Vlade novoizabranog predsednika, profesor međunarodnih odnosa u UNAM-u Alehandro Martinez Serano smatra da se, s obzirom na situaciju u Ukrajini i na Bliskom istoku, može očekivati zbližavanje Argentine sa SAD i Evropom.
Kako dodaje, nije isključeno da će Milej obustaviti proces pridruživanja Argentine BRIKS-u.
Sa druge strane, profesor David Garsija tvrdi da je moguće da Vlada Mileja ipak odluči da nastavi proces pridruživanja BRIKS-u zbog „međunarodne projekcije” koju će Argentina dobiti zahvaljujući bloku.
„Mileju bi bilo zgodnije da se pridruži toj grupi, pošto se radi o platformi koja bi dala Argentini veću popularnost. Čini mi se da neće propustiti priliku da budu prisutni u toj organizaciji“, smatra profesor Garsija.
Po mišljenju stručnjaka Kristijana Alarkona, u spoljnoj politici se mogu očekivati „ludosti“ poput prekida odnosa sa Brazilom, glavnim ekonomskim partnerom zemlje, i Kinom, jednom od zemalja gde se najviše izvoze argentinski poljoprivredni proizvodi.
Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin uputio čestitku Mileju povodom njegove pobede na predsedničkim izborima u Argentini. On je istakao da Moskva računa na dalji razvoj strateškog partnerstva sa Buenos Ajresom u različitim oblastima, kao i na konstruktivan dijalog o aktuelnim međunarodnim pitanjima.
Desničarski kandidat i autsajder Havijer Milej pobedio je u drugom izbornom krugu predsedničkih izbora u Argentini - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2023
SVET
Kandidat desnice pobedio na izborima u Argentini, obećao dolarizaciju i gašenje centralne banke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala