- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Ruševine u Gazi - Sputnik Srbija

UŽIVO Izraelska vojska u racijama u kućama lidera Hamasa, Huti prete da će gađati izraelske brodove

Pratite nas
Četrdeset četvrti dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Izraelske odbrambene snage saopštile da su izvele racije u kućama čelnika Hamasa u Pojasu Gaze i da su pronašle 35 tunela. Šiitski pokret Huta u Jemenu zapretio da će gađati sve izraelske brodove, a Kancelarija za medije vlade u Gazi saopštila da je broj poginulih Palestinaca premašio 13.000.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:00 19.11.2023
Netanijahu razgovarao telefonom s Makronom
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu razgovarao je večeras telefonom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o ratu u Pojasu Gaze, saopštila je kancelarija izraelskog premijera.
Makron se prošle sedmice našao na udaru kritike izraelskih zvaničnika jer je kritikovao vojnu kampanju izraelske vojske, navodeći da to de fakto predstavlja ubijanje žena i beba u Gazi.
Pariz je od tada pokušavao da ublaži svoje kritike dok i dalje poziva na prekid vatre u Gazi, preneo je „Tajms of Izrael“.
20:50 19.11.2023
20:45 19.11.2023
Pogođeno nekoliko lokacija Hezbolaha u južnom Libanu
Izraelske odbrambene snage saopštile su da su pogodile nekoliko lokacija libanske grupe Hezbolah u južnom Libanu kao odgovor na današnje raketne napade na izraelsko-libanskoj granici.
IDF je naveo da je pogodio vojni kompleks Hezbolaha, osmatračnicu i drugu infrastrukturu, preneo je „Tajms of Izrael“.
Iz Libana je prethodno danas ispaljeno nekoliko protivtenkovskih i minobacačkih projektila na različite oblasti duž izraelske severne granice, a svi su pali na otvorena područja.
19:27 19.11.2023
Šin Bet i IDF saopštili da su uhapsili 100 Hamasovih operativaca u Gazi
Izraelska obaveštajna služba Šin Bet i Jedinica 504 Uprave za vojnu obaveštajnu službu Izraelskih odbrambenih snaga uhapsili su poslednjih dana više od 100 terorističkih operativaca u Pojasu Gaze, uključujući pripadnike Hamasovih Nukhba snaga koji su učestvovali u napadu 7. oktobra.
U zajedničkom saopštenju Šin Beta i IDF-a navodi se da su snage vršile ispitivanja osumnjičenih u Gazi i da su odvele više od 100 operativaca na ispitivanje u Izrael, preneli su izraelski mediji.
U saopštenju se dodaje da su uhapšeni pripadnici Hamasovih Nukhba snaga, stručnjaci za eksplozive i logističari tokom ispitivanja dali informacije o lokacijama tunela militantne grupe i skrovišta oružja. Šin Bet i IDF su naveli da su uhapšeni dali i informacije o Hamasovim operativnim metodama.
19:25 19.11.2023
19:23 19.11.2023
Broj poginulih izraelskih vojnika u Gazi povećao se na 63
Izraelske odbrambene snage saopštile su danas da su još dva vojnika poginula tokom borbi u severnom Pojasu Gaze, čime se ukupan broj poginulih izraelskih vojnika u kopnenoj ofanzivi povećao na 63, javio je „Tajms of Izrael“.
18:42 19.11.2023
Broj poginulih Palestinaca premašio 13.000
Broj Palestinaca poginulih u Pojasu Gaze od početka sukoba Hamasa i Izraela premašio je 13.000, saopštila je danas Kancelarija za medije vlade u Gazi.
U saopštenju se navodi da je od 7. oktobra ranjeno najmanje 30.000 ljudi, preneo je Rojters.
Među poginulima je najmanje 5.500 dece i 3.500 žena.
18:14 19.11.2023
18:14 19.11.2023
18:10 19.11.2023
Sin izraelskog premijera kritikovao Izraelske odbrambene snage
Jair Netanijahu, sin izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, kritikovao je u objavama na Telegram kanalu Izraelske odbrambene snage (IDF), sudove i medije, što se prema pisanju „Džeruzalem posta“ poklopilo sa konferencijom za štampu njegovog oca u subotu.
U jednom postu je tvrdio da su odluke koje je doneo Visoki sud pravde dovele do promena u pravilima angažovanja IDF-a na granici sa Gazom, omogućavajući pripadnicima Hamasa da priđu graničnoj ogradi.
Zatim je podelio postove u kojima je okrivio IDF za neuspeh 7. oktobra, kada su pripadnici Hamasa masakrirali 1.200 Izraelaca i stotine njih uzeli za taoce, prenosi „Džeruzalem post“.
U jednoj od objava navodi se da su osmatračnice na granici s Gazom upozoravale na provokacije Hamasa, ali je viši komandant zapretio da će im se suditi „ako nastave da uznemiravaju“.
U narednim objavama Jair Netanijahu je naglasio da je bezbednosni sektor bio taj koji je insistirao na slanju dizel goriva u pojas Gaze.
Kako prenosi izraelski list, rezervisti IDF-a su mu poručili da je završena „era zlonamernog uticaja“.
„Morate pogledati činjenice: arogancija pripada vama, dok neprozirnost i krivica pripadaju vašem ocu. Era vašeg zlonamernog uticaja je završena“, navodi se u objavi.
Takođe se dodaje da su IDF ujedinjene sa muškarcima i ženama koji, kako se navodi, rizikuju svoje živote „da bi zaštitili našu zemlju iz koje ste pobegli“.
„Razumemo frustracije i želje vašeg oca; cela nacija razume. Međutim, u večeri kada smo oplakivali gubitak osam vojnika , bolje bi bilo da si ćutao“, poručili su rezervisti IDF-a, preneo je Tanjug.
17:55 19.11.2023
Huti - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2023
SVET
Huti saopštili detalje o zapleni broda u Crvenom moru
17:31 19.11.2023
Pristalice pakistanske stranke Džamat-e-islami pozivaju na džihad protiv Izraela
Desetine hiljada pristalica glavne pakistanske verske političke stranke Džamat-e-islami okupili su se u istočnom gradu Lahoreu kako bi izrazili protest protiv izraelske vojne kampanje protiv Hamasa u Gazi i neuspeha sveta da zaštiti stanovnike Gaze pozivajući na džihad protiv Izraela.
Pristalice, uključujući žene i decu, marširali su nekoliko kilometara da bi došli do mesta održavanja skupa, držeći transparente i postere sa parolama protiv Izraela i SAD i podrške Palestincima, preneo je „Tajms of Izrael“.
Pored antiizraelskih i antiameričkih slogana, okupljeni su pozivali na džihad, ili sveti rat.
17:17 19.11.2023
17:17 19.11.2023
17:04 19.11.2023
Izraelska vojska izvršila raciju u kućama visokih zvaničnika Hamasa
Izraelske odbrambene snage (IDF) izvršile su racije u domovima visokih zvaničnika Hamasa u luksuznom naselju Rimal u Gazi i pronašle oko 35 tunela i veliku količinu oružja, izjavio je danas portparol IDF-a.
„Borbene jedinice Padobranske brigade, zajedno sa oklopnim korpusom IDF-a, borbenim inženjerijskim korpusom i vazduhoplovstvom, angažovale su se na lociranju terorista Hamasa u naseljima Šeik Edžalin i Rimal“, rekao je portparol, prenosi Tajms of Izrael.
Prema njegovim rečima, tokom manevara, izraelske snage su otkrile oko 35 tunelskih okana, pronašle razne vrste oružja i eliminisale borce Hamasa.
Izraelske snage su takođe izvršile raciju u vojnom kampu Hamasa i locirale skladišta municije i sedam raketnih bacača.
16:32 19.11.2023
Francuska će poslati za Gazu sanitetski materijal i bolnički brod
Francuska će poslati još sanitetskog materijala i drugi bolnički brod za Gazu, saopštila je danas Kancelarija predsednika Francuske Emanuela Makrona.
Početkom naredne sedmice Francuska će poslati avion sa više od 10 tona sanitetskog materijala i učestvovaće u humanitarnim letovima sa medicinskom pomoći Evropske unije 23. i 30. novembra, preneo je Rojters.
16:32 19.11.2023
 Izraelska zastava  - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2023
SVET
Izrael optužuje Iran i demantuje da brod koji su Huti oteli Crvenom moru pripada njima
16:32 19.11.2023
Izraelski ambasador u SAD: Izrael se nada da bi Hamas mogao da oslobodi značajan broj talaca
Izrael se nada da bi Hamas mogao da oslobodi značajan broj talaca "u narednim danima", izjavio je danas izraelski ambasador u SAD Majkl Hercog u intervjuu za Ej-Bi-Si njuz.
"Ne želim da ulazim u detalje ovih razgovora. Očigledno su veoma osetljivi. Što manje idemo u detalje, veće su šanse za dogovor. Ali preduzimaju se veoma ozbiljni napori i nadam se da ćemo moći da postignemo dogovor u narednim danima", istakao je on.
16:29 19.11.2023
Huti - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2023
SVET
Huti prete da će potopiti izraelske brodove, mediji javljaju da je jedan već zaplenjen
15:34 19.11.2023
Ursula fon der Lajen: Neophodno prekinuti krug nasilja u Gazi
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je neophodno prekinuti krug nasilja u Gazi i poručila da će Evropska unija sarađivati sa Jordanom u pružanju humanitarne pomoći koja je potrebna civilnom stanovništvu.
„Osuđujemo neprihvatljivo nasilje ekstremista na Zapadnoj obali. Slažemo se da krug nasilja treba prekinuti. Rešenje sa dve države je jedini način da se postigne mir“, napisala je Fon der Lajenova na Iksu, nakon sastanka sa jordanskim kraljem Abdulahom II u Amanu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala