- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Izrael optužuje Iran i demantuje da brod koji su Huti oteli Crvenom moru pripada njima

© Sputnik / Lola Đorđević Izraelska zastava
 Izraelska zastava  - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2023
Pratite nas
Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da je otmica broda u Crvenom moru koju su izveli jemenski Huti „veoma ozbiljan incident na globalnom nivou“. Kabinet izraelskog premijera optužio je Iran za otmicu.
Kako se navodi, brod „Lider Galaksi“ je plovio iz Turske ka Indiji sa međunarodnom civilnom posadom, a među njima nije bilo Izraelaca.
„Ovo nije izraelski brod“, navodi se u saopštenju IDF, prenose izraelski mediji.
Mediji na arapskom jeziku javili su ranije da su jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, oteli izraelski teretni brod sa 22 člana posade.
Brod pod zastavom Bahama registrovan je na britansku kompaniju, koja je delimično u vlasništvu izraelskog tajkuna Abrahama Ramija Ungara. Plovilo je iznajmljeno japanskoj kompaniji u vreme otmice.
Huti su ranije upozorili da će gađati brodove koje plove pod izraelskom zastavom ili kojima upravljaju izraelske kompanije u Crvenom moru. Oni su pozvali zemlje da evakuišu svoje građane sa takvih plovila i savetovali da ih ne koriste za transport robe.

Kabinet premijera Izraela: Iran odgovoran za otmicu broda

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanijahua optužio je Iran za otmicu broda u Crvenom moru.
„Ovo je još jedan akt iranskog terorizma koji predstavlja iskorak u iranskoj agresiji na građane slobodnog sveta i stvara međunarodne implikacije kada je u pitanju bezbednost globalnih brodskih ruta“, navodi se u saopštenju.
Huti - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2023
SVET
Huti prete da će potopiti izraelske brodove, mediji javljaju da je jedan već zaplenjen
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala