- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Slovačka neće podržati antiruske sankcije koje uključuju nuklearno gorivo

© AFP 2023 / JOE KLAMARSlovačka nuklearna elektrana "Bohunice"
Slovačka nuklearna elektrana Bohunice - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2023
Pratite nas
Slovačka neće podržati nove sankcije Evropske unije Rusiji ako se one budu odnosile na nuklearno gorivo, izjavio je ministar spoljnih poslova ove zemlje Juraj Blanar za televiziju „RTVS“.
„Naša crvena linija je da tamo (u 12. paketu sankcija) ne može biti nuklearnog goriva, jer naše nuklearne elektrane još nisu dovoljno transformisane da rade sa drugim gorivom. To (u paketu sankcija), naravno, ne bi trebalo da bude“, rekao je ministar.
U oktobru je slovački premijer Robert Fico upozorio da Bratislava neće podržati nova ograničenja EU prema Moskvi ako se ona budu odnosila na nuklearni sektor. Ovaj stav je objasnio potrebom da se nuklearne elektrane u Slovačkoj snabdevaju gorivom.
Na ovakve sankcije neće pristati ni Mađarska, izjavio je u utorak ministar spoljnih poslova ove zemlje Peter Sijarto. On je napomenuo da se preliminarni predlozi za 12. paket sankcija ne tiču ruske nuklearne industrije.
U Slovačkoj postoje dve nuklearne elektrane, izgrađene uz učešće sovjetskih i ruskih stručnjaka – „Mohovce“ (u centru zemlje) i „Bohunice“ (na zapadu), uz pomoć kojih proizvodi više od polovine električne energije u zemlji. Gorivo za obe stanice ranije je isporučivao ruski „Rosatom“. U martu 2022. Slovačka je od Rusije dobila nuklearno gorivo koje će trajati do kraja 2023. godine.
U avgustu je kompanija „Slovačke elektrane“ potpisala ugovor sa američkim „Vestinghausom“ o isporuci nuklearnog goriva za svoje nuklearne elektrane.
U novom izdanju emisije „Od četvrtka do četvrtka“ pogledajte kako Zapad čini sve da pobeda Rusije bude veća:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala