Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Stoltenberg na Balkanu: Zbija redove NATO članica i agituje u korist Kosova

© AP Photo / Efrem LukatskyGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2023
Pratite nas
Prvi čovek NATO pakta je na turneji po Balkanu iz nekoliko razloga: da utvrdi odnos Srbije prema misiji Kfor na Kosovu i Metohiji, „pogura“ dijalog sa Prištinom i na neki način da Rusiji do znanja da više nema primat nad ovim delom Balkana, ali i da zbije redove NATO članica, ocena je politikologa Dejana Vuka Stankovića.
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg od 19. do 22. novembra posetiće zemlje Zapadnog Balkana, a u utorak 21. novembra doputovaće u Beograd, saopšteno je iz NATO alijanse.
Poseta dolazi uoči sastanka zemalja članica NATO iz regiona koji će se održati uz učešće albanskog premijera Edija Rame, hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, premijera Crne Gore Milojka Spajića i slovenačkog Roberta Goloba.
Na pitanje otkud tolika pažnja generalnog sekretara NATO za ovaj region i to baš sad politički komentator dr Dejan Vuk Stanković kaže da ove poseta ima veze sa učvršćivanjem pozicije NATO u zemljama članicama ali i utvrđivanja biletarelanih odnosa sa zemljama koje nisu deo ove vojne strukture.

Posta Balkanu poruka i Rusiji

„Cilj je svakako održanje, što se tiče Srbije, odnosa Srbije i njihove misije Kfor na Kosovu i Metohiji i pokušaja da se kroz eventualno neku politički nagodbu sa Beogradom još više naša zemlja približi NATO paktu ako je to uopšte moguće u ovim okolnostima u kojima je jasno rečeno da ne želimo članstvo. Sa Srbijom će se truditi da poveća na svaki način nivo saradnje i koooperativnost u odnosu na bezbednosne rizike koji lebde nad Kosovom i Metohijom“, veruje Stanković.
S druge strane, Stoltenberg će svakako zemljama članicama NATO dati punu podršku, dodaje Stanković, za dalje aktivnosti i zbijanje redova u ovim geopolitičkim okolnostima. Isto tako je i gotovo siguran da Stoltenberg neće propustiti priliku da u Beogradu povede debatu i o dijalogu Prištine i Beograda.
„Da se razumemo, NATO koliko je bezbednosni savez, toliko isto počiva i na određenim političkim premisama. Sigurno je da je jedna od njih kao i zemalja koje su ga osnovale jeste nezavisnost tzv. Kosova. Uostalom NATO je vojnim putem tu nezavisnost i stvorio tako da je za očekivati da Stoltenberg potencira i rešavanje tog pitanja, dakle, priznanja nezavisnosti Kosova kao rešenja koje bi u ovom trenutku po njima bilo najbolje. Iako se takav stav kosi sa našim interesima i predstavlja neki vrstu istorijskog oportunizma,“ naglašava Stanković.
Kao dodatni razlog posete balkanskim zemljama prvog čoveka NATO pakta naš sagovornik vidi i želju Alijanse da se pošalje neka vrsta poruke Rusiji.

Stoltenberga zanima i dijalog

„NATO naprosto ima potrebu da prihvatanjem tzv. realnosti da je Kosovo nezavisna država potvrdi da simbolički on dominira bar u nekom delu sveta, jer rat u Ukrajini i Gazi pokazuje da nije sve pod američkom kontrolom. Tako da to političko ubeđivanje koje nas čeka imaće pre svega i cilj da reafirmiše dominaciju i moć Alijanse u regionu a i da šire pošalje sliku i poruku da postoji mesto gde je NATO još uvek politički dominantan faktor,“ ocenjuje Stanković.
Naš sagovornik takođe smatra i da je ovo simbolički pokušaj NATO da pokuša da istisne Rusiju iz ove sfere i da na ovakav način uputi poruku Moskvi da Balkan više nije njeno dvorište, što je i politički i istorijski zanimljiva poruka, imajući u vidu i rusku politiku ranije i ruske geopolitičke ambicije u budućnosti.
Turneju po regionu prvi čovek NATO alijanse počinje posetom Bosni i Hercegovini, a u ponedeljak popodne putuje u Prištinu gde će razgovarati i održati konferenciju za novinare sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, a obići će i bazu Kfora i razgovarati sa komandantom Ozkanom Ulutašom.
U utorak popodne Stoltenberg putuje u Severnu Makedoniju gde će se sastati sa predsednikom i premijerom te zemlje Stevom Pendarovskim i Dimitrom Kovačevskim, kao i predsednikom Skupštine Severne Makedonije Taljatom Džaferijem.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2023
SRBIJA
Stoltenberg od nedelje u poseti regionu, u Beogradu u utorak
Vojnici Kfora na Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2023
DRUŠTVO
Ovo već nije slučajnost: Pored sklonjenog spomenika junacima u Prištini – ruinirani srpski grobovi
Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2023
SRBIJA
Jevtić sa komandantom Kfora Vakom o bezbednosnoj situaciji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala