- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival od 21. do 23. novembra u Gračanici

© Foto : Ustupljeno SputnjikuFilm "Dnevnik Pauline P"
Film Dnevnik Pauline P - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2023
Pratite nas
Deveti Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival, i ove godine pod sloganom „Ovde”, biće održan od 21. do 23. novembra u Gračanici.
Tokom tri dana publika će moći da pogleda najznačajnija domaća i regionalna ostvarenja: „Što se bore misli moje“, „Čuvari formule“, „Heroji Halijarda“, „Da li ste videli ovu ženu“, „Ovuda će proći put“, i „3211“.
U delu programa posvećenog mladima, publiku čeka regionalni hit „Dnevnik Pauline P“ reditelja Nevena Hitreca i dva međunarodna naslova -avanturistička komedija „Slučaj Tesla“ u režiji Andreja Hadživasileva i „Buntovnica“ Šarlote Regan.
Svečano otvaranje Festivala zakazano je za utorak, 21. novembar u 21 čas, kada će na repertoaru biti ovogodišnji srpski kandidat za nagradu Oskar, film Milorada Milinkovića „Što se bore misli moje“.
Istog dana od 17 časova, u programu za mlade očekuje nas „Buntovnica“, komedija o dvanaestogodišnjojdevojčici Džordžiji koja tajno živi sama u svom stanu, u radničkom predgrađu Londona, nakon smrti svoje majke, a od 19 časova publika će imati priliku da pogleda još jedan nagrađivani domaći film, ostvarenje Dušana Zorića i Matije Gluščevića „Da li ste videli ovu ženu?“.
Drugog dana festivala u dečijem programu naći će se porodična avantura „Dnevnik Pauline P“, snimljena po istoimenoj knjizi Sanje Polak koja je do sada prodata u preko 250 hiljada primeraka.
Sledi najnagrađivaniji srpski film ove godine „Ovuda će proći put“, mlade rediteljke Nine Ognjanović, a drugi festivalski dan zatvoriće ratna drama Radoša Bajića „Heroji Halijarda“.
Poslednjeg dana festivala na programu je „Slučaj Tesla“, čija priča prati ambicioznog mladog pronalazača Tonija koji radi na bežičnom električnom uređaju i čvrsto je uveren da njegovo otkriće može da reši globalnu energetsku krizu.
U 19 časova biće prikazan bioskopski hit „3211“ Andrijane Stojković i Danila Bećkovića, istinita priča o muzičaru Stefanu Đuriću.
Festival, 23. novembra u 21 čas zatvara još jedan film koji doživljava velike uspehe na svetskim festivalima - novi film Dragana Bjelogrlića „Čuvari formule“.
Ideja o osnivanju Međunarodnog filmskog festivala Kosova i Metohije nastala je, prema rečima organizatora, iz potrebe da se snagom filmskih ostvarenja stvori pozitivna kampanja u okruženju poput Kosova i Metohije.
„Gračanica kao jedan od najvažnijih kulturnih centara srpskog naroda na Kosovu i Metohiji predstavlja ključno mesto za očuvanje kulturnih veza našeg naroda. Glavni cilj ovog festivala je jačanje kulturne ponude i podizanje svesti o kulturnom diverzitetu u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji“, navedeno je u saopštenju organizatora.
Cena ulaznica za filmove na festivalu je simbolična – 200 dinara za sve projekcije.
Dragan Mićanović kao knez Mihailo - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2023
KULTURA
Misterija atentata koji je promenio Srbiju: Poslednjih sedam dana života kneza Mihaila
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala