Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Aleksandar Šešelj: Put za Srbiju je odbrana Kosova i RS, savezništvo sa Rusijom i članstvo u BRIKS

© Sputnik . Dejan SimićAleksandar Šešelj
Aleksandar Šešelj - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2023
Pratite nas
Bili u vlasti ili u opoziciji, Srpska radikalna stranka će uvek braniti srpske nacionalne interese poput odbrane Kosova u sastavu Srbije, odbrani Republike Srpske, srpskog naroda u Crnoj Gori i našeg savezništva sa Rusijom. Smatramo da je članstvo Srbije u BRIKS pravi put u 21. vek, kaže za Sputnjik zamenik predsednika SRS-a Aleksandar Šešelj.
„Borimo se da na ovim izborima ostvarimo što bolji rezultat. Smatramo da smo jedinstveni na srpskoj političkoj sceni, imajući u vidu našu doslednost i naš program koji u ovoj kampanji predstavljamo građanima Srbije. To su principi koji su građanima Srbije više-manje poznati i od njih nikada nećemo odustati“, kaže Šešelj.

Članstvo u BRIKS-u obezbeđuje prosperitet Srbije

Prema njegovim rečima, članstvo u BRIKS Srbiji može da obezbedi i teritorijalnu celovitost, i ekonomski prosperitet i napredak u svakom segmentu društvenog života i to predstavlja šansu koju Srbija ne sme da propusti.
Srbija je, kako Šešelj kaže, opkoljena članicama EU i NATO, ali u tome ne vidi prepreku da Srbija postane prva evropska članica BRIKS.
„Ne znam zašto bi to trebalo da predstavlja bilo kakav problem. Ne shvatam takvu vrstu političke namere kao objavu rata. Ako nešto nije u vašem interesu, zašto na tome i dalje insistirate? Pogledajte šta smo dobili za dvadesettri godine takozvanog pregovaračkog procesa i procesa evropskih integracija – samo dalju razgradnju države, dalja poniženja i pad u ekonomski neokolonijalni položaj u kome se naša zemlja nalazi“, kaže Šešelj.
To što je EU najveći spoljnotrgovinski partner Srbije, prema njegovom mišljenju, nije zato što naša zemlja nema mogućnosti da izvozi na druga tržišta. Pre će biti da je Srbija politički usmerena da sarađuje sa državama EU, čak i onda kada to nije u njenom interesu, dodaje on.
Teritorijalna povezanost ili zajednička granica nije uslov za ekonomsku i političku povezanost. Takođe, BRIKS je, navodi naš sagovornik, savezništvo koje je u ekspanziji i predstavlja najperspektivniji ekonomski savez. Najvažnije, članice BRIKS slede politiku nemešanja u unutrašnja pitanja, za razliku od SAD i EU.

Koji su motivi za koaliciju sa SNS

Puno medijske pažnje SRS je ponovo dobila kada je objavljena koalicija sa SNS na beogradskim izborima.
„Kada govorimo o Beogradu, prvo, to je lokalna koalicija. Naravno da je Beograd različit od nekog manjeg mesta jer se radi o prestonici, samim tim je i značajniji. Međutim, to je ipak nivo lokalne politike. To je situacija u kojoj ideološke podele ne predstavljaju barijeru za udruživanje“, navodi Šešelj.
Prema njegovim rečima, beogradska koalicija motivisana je, kako kaže, realnom opasnošću da vlast u Beogradu preuzme „koalicija stranaka prozapadne orijentacije“ u koju ubraja i takozvanu nacionalnu opoziciju, što bi bila „ozbiljna odskočna daska za promene u Srbiji poput onih koje su se dogodile u Makedoniji ili onih koje su pokušane u nekim drugim zemljama“.
To bi, smatra Šešelj, Srbiju dovelo u situaciju da ima vlast koja bi u punoj meri bila instrumentalizovana od strane velikih zapadnih sila.
„S druge strane, SNS je nesumnjivo proevropska stranka – zalažu se za članstvo Srbije u EU. Ali, šta god mislio o nekim njihovim kadrovskim rešenjima ili odlukama, oni su imali odvažnosti i hrabrosti da ne uvedu sankcije Rusiji. Pritisci su zaista bili veliki i zaista je pravo malo čudo što se Srbija jedina, u ovakvom okruženju izborila sa tim pritiscima i nije pristala da se na taj način ponizi, niti da odustane od svojih partnera i prijatelja i raskine istorijsko savezništvo. To je svakako njihov uspeh, šta god mislili o njima“, ističe naš sagovornik.
Jedno je imati proevropsku politiku, a drugo je biti instrument u nečijim rukama – mislim da su tu stvari neuporedive i da je tu suštinska razlika, dodaje on.

Nema razlike između proevropske i nacionalne opozicije

Naš sagovornik ne pravi razliku između grupacija koje su u Srbiji nose imena “proevropske” i “nacionalne” opozicije. Prema njegovim rečima, ove dve grupacije suštinski se ne razlikuju. Dveri su, kako navodi, „stranka bez integriteta, čiji su predvodnici spremni da izgovore bilo šta ukoliko bi im to pomoglo da ostvare nekakve političke poene“.
„Oni na ove izbore izlaze puni velikih reči i velikih najava, iza kojih se krije činjenica da je to u stvari jedan kukavički savez koji predstavlja „cenzus koaliciju“ i ništa više. O njihovom patriotizmu najbolje govori to što su dan nakon prethodnih beogradskih izbora bili na sastanku gde su pokušali da formiraju vlast sa Đilasom i Marinikom Tepić, sa ljudima koji, po našem mišljenju predstavljaju sve najgore u ovom društvu“, kaže Šešelj.
Vlast DSS-a građani Srbije pamte po mnogo čemu lošem, nastavlja Šešelj, pre svega misleći na to da je za vreme vlasti ove stranke u Hag isporučeno više od trideset Srba, kao i da su se pregovarači o kosovskom pitanju u vreme vlasti DSS saglasili sa posredništvom Martija Ahtisarija.
Naš sagovornik osvrnuo se i na nedavno objavljene fotografije, koje pokazuju zaposlene u političkom odeljenju ambasade SAD u Srbiji, kako izlaze iz prostorija DSS-a. Predsednik DSS-a Miloš Jovanović branio se da je naveo predstavnike stranih ambasada da dolaze kod njega, a ne da on ide kod njih, kaže Šešelj.
„Mislim da Amerikanci ne misle dobro Srbiji i da je potpuno svejedno ko koga obilazi. Oni od vas nešto očekuju. Zašto biste se sastajali sa njima ukoliko ste iskreni u namerama koje izlažete u javnosti? Čini mi se da su stvari tu veoma jasne i zato smatramo da je i prozapadna i ova kvazipatriotska opozicija na istom zadatku“, objašnjava Šešelj.
Vuk Jeremić - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2023
SRBIJA
Vuk Jeremić: I posle izbora možemo samo sa onima koji odbace francusko-nemački plan /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala