Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vuk Jeremić: I posle izbora možemo samo sa onima koji odbace francusko-nemački plan /video/

© Sputnik / Dejan SimićVuk Jeremić
Vuk Jeremić - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2023
Pratite nas
Ukoliko Narodna stranka uđe u parlament posle izbora na kojima nastupa samostalno, ona može da razgovara samo sa onima koji odbacuju francusko-nemački plan i kopanje litijuma u Srbiji, poručuje za Sputnjik lider te stranke Vuk Jeremić.
Jeremić objašnjava i šta su osnovne poruke Proglasa o srpskom pitanju u 21. veku koji je usvojila Narodna stranka, zašto nije postignut dogovor državotvorne opozicije i šta je pozadina ranijih podela u njegovoj stranci, ali i oko čega može da se razgovara sa drugim strankama nakon glasanja 17. decembra.
- Ne možemo da pravimo kompromise oko najvažnijih pitanja, a francusko-nemački plan je prva tačka - treba ga odbaciti i to nedvosmisleno. Druga stvar je eksploatacija litijuma, to bi trebalo eksplicitno odbaciti i oko toga prosto ne može da bude kompromisa. Ne možete učestvovati u vršenju vlasti, a da prekršite bazične principe, ovako kao što smo ih mi definisali. Što se tiče spoljne politike, uslov održivosti za ovu zemlju jeste da u spoljnoj politici više Srbija ne pravi kompromise na svoju štetu. I ako budemo u situaciji da utičemo na vlast posle ovih izbora, a ja verujem da to nije nemoguće, bićemo rukovođeni jasnom porukom neutralnosti, jasnom porukom da nam je očuvanje teritorijalne celovitosti prioritet.
Šta imate u vidu?
- Mnogo puta smo tražili da predsednik republike uputi zvanično pismo predsednicima Rusije i Kine u kome bi ih zvanično obavestio da tražimo od njih da iskoriste pravo veta koje imaju ukoliko članstvo Kosova ikad dođe na dnevni red Saveta bezbednosti, kao što bismo insistirali da se Srbija kandiduje za nestalnu članicu SB jer su okolnosti takve da je to potpuno izvodljivo. Sledeći put kad se bude birao nestlani član SB iz Istočne Evrope postoje samo dva kandidata – Letonija i Crna Gora, obe članice NATO. Mi kao neutralna zemlja – a izbor se vrši u Generlanoj skupštini UN – sasvim sigurno bismo zbog politike neutralnosti odneli prevagu.
Da li biste prihvatili da uđete u tehničku vladu, koju već pominje opozicija?
- I tu se vraćamo na francusko-nemački plan. Ako prihvatite taj plan, em je Kosovo postalo nezavisno, em to nije poslednja stvar koja će nam doći u vidu ultimatuma na sto, pre svega za Republiku Srpsku. Ali ne treba se začuditi i ako teritorijalna celovitost Srbije dalje bude dovođena u pitanje.
Nastupate samostalno na izborima. Zašto nije došlo do dogovora stranaka tzv. državotvorne opozicije?
- Nije tajna da je NS učinila sve da dođe do ujedinjenja paralamnetarnih stranaka državotvorne opozicije i da to nije bilo moguće zbog eskalacije nerazumevanja na relaciji Novi DSS i Srpska stranka Zavetnici. Danas tvrdim da je to bio jedini razuman, odgovoran i državotvoran korak ako imate kao Damoklov mač koji vam visi nad glavom francusko-nemački plan za nezavisnost KiM - a to je sada došlo na sto i ovi izbori su poslednja prilika da se ta nacionalna katastrofa izbegne.
Podele su srpski usud i to nije samo slučaj u tom neuspelom bloku nego i u vašoj stranci - prvo Zdravko Ponoš, onda Miroslav Aleksić. Zašto je to tako i da li je tu možda neko spolja pogurao?
- Ako vam odgovorim sa da, onda ćete me pitati ko tačno i kako tačno. Onda ćemo da uđemo u duge rasprave za koje nisam siguran da imamo vremena. Ali ono što je činjenica jeste da NS od osnivanja zastupa jasnu nacionalnu i državotvornu politiku i svaki put kad je hvatala zalet dolazilo je do cepanja, neko je odlazio iz stranke i obično na način koji nam je ostavljao vidnu štetu. I na kraju je taj uvek završavao u toj jedinstvenoj prozapadnoj koaliciji. Poslednje cepanje je nastalo onog trenutka kad je na sto stavljen francusko-nemački plan i kad je NS odlučila da zauzme jasan i nedvosmislen plan protiv njega.
Još jedan razlaz u opoziciji desio se kroz proteste Srbija protiv nasilja. Vi ste u početku bili deo tih protesta, kasnije ste ih napustili, šta je razlog?
- Mi ne samo da smo bili deo tih protesta, mi smo bili pokretači. Međutim, u jednom momentu to je počelo da liči na kreiranje neke predizborne platforme, neki u tom krugu ljudi s kojima smo ih zajednički organizovali počeli su da govore o tome da te proteste treba iskoristiti, čak su koristili reč i kapitalizovati na način da to bude platforma za nastup na izborima. To je po meni duboko neetički pristup.
Zalažete se za vojnu neutralnost…
- Ključno je da se ona unese u Ustav ali treba biti pažljiv kad je reč o promenama najvišeg državnog akta. Narodna stranka se zalaže da vojna neutralnost ne bude više samo pitanje slogana ili ideologije već da ona bude i sprovedena u delo kroz uvođenje služenja vojnog roka. Ali ono što mislim da je takođe važno je da Srbija ima i političku neutralnost u odnosu na sukobe velikih sila u 21. veku. Konkretno, ono što mi predlažemo kao stranka je da Srbija zauzme državni stav u Narodnoj skupštini da je neutralna u sukobima velikih sila i da recimo s tim u vezi ne može podržavati uvođenje sankcija bilo kome na svetu, osim naravno sankcija koje usvoji SB UN. Mi recimo imamo politiku neuvođenja sankcija Rusiji i to se pokazalo dobro. Narodna stranka je bila protiv uvođenja sankcija Rusiji od početka i mogu da kažem da je bila sprovedena neka vrsta uspešne diplomatske taktike. To treba da postane diplomatska strategija Srbije - neuvođenje sankcija bilo kome na svetu.
Svojevremeno ste, protiv vaše volje, učestvovali u prenošenju pregovora sa UN na EU. Ipak, niste tada podneli ostavku. Da li se sada kajete?
- Kao prvo, ti ključni razgovori ipak nisu preneseni bilo gde van UN jer na kraju krajeva i u francusko-nemačkom planu stoji da Srbija mora da se uzdrži od otpora članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama. Ipak ne može članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama nikako drugačije da se ostvari osim kroz SB UN, a tamo imate stalne članice kao što su Rusija i Kina koje se tome protive.
A s obzirom da sam ja bio kontakt prema državama Afrike, Azije, da sam ja tada podneo ostavku one bi verovatno bila ispraćena sa nekoliko desetina priznanja Kosova kao nezavisne države. Na to prosto nisam imao pravo. Uradio sam ono što sam verovao da je za Srbiju najbolje.
Ranije ste bili za, a sad ste protiv članstva u EU...
- Okolnosti su se promenile u Evropi, svetu. Nama se članstvo u EU više ozbiljno ne nudi sve i da priznamo Kosovo.
Kažu, ući ćemo do 2030...
- To je potpuno neizvodljivo. Niko danas ne može da postane novi član EU čak i da nema nerešenih pitanja kao što mi imamo KiM. Jedino što možemo da postignemo u budućnosti jeste da postanemo član tzv. Evropskog ekonomskog prostora. Ono što se od Srbije traži u ovom trenutku jeste da još neko vreme nastavi da gaji iluziju da ide ka članstvu, odnosno da glumimo mi i da glume oni iz Evrope da idemo ka članstvu u EU zbog toga da bismo priznali Kosovo.
Pošto insistirate na neutralnosti, u ovakvim okolnostima kad još uvek traje sukob Zapada i Rusije na teritoriji Ukrajine, da li biste prihvatili da se sretnete sa Putinom?
- Kako možete u istom dahu pisati pismo Putinu i Si Đinpingu u kom tražite da iskoriste svoje pravo veta da bi zaštitili vaš nacionalni interes i da kažete – neću da se vidim sa Putinom, to je prosto nespojivo.
RIK - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2023
SRBIJA
IZBORI 2023 Konačan broj birača 6.500.666, broj biračkih mesta 8.273
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala