- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

SAD rade sve da Rusiji uskrate prihode od crnog zlata

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaRabota neftяnыh stankov - kačalok
Rabota neftяnыh stankov - kačalok - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države čine sve moguće da ograniče naftne prihode Rusije i smatraju da je gornja granica cene nafte delotvorno sredstvo, izjavio je pomoćnik državnog sekretara za pitanja energetike Džefri Pajat.

„Američke vlasti zajedno sa partnerskom koalicijom rade na gornjoj granici cene crnog zlata i apsolutno su posvećene primeni gornje granice i čine sve moguće da smanje prihode Rusije od fosilnih goriva“, istakao je on na brifingu.

Pajat je dodao da SAD smatraju da ovaj mehanizam „daje rezultate“.
On je takođe naglasio da Vašington veoma intenzivno sarađuje sa Pekingom po svim pitanjima, koja se odnose na sankcije protiv Rusije i gornju granicu cene nafte.

Zapadne sankcije protiv ruske nafte

Petog decembra 2022.g odine stupio je na snagu embargo Evropske unije na pomorske isporuke nafte iz Rusije.
Članice G7, EU i Australija uvele su gornju granicu cene na rusku naftu koja se isporučuje pomorskim putem na nivou od 60 dolara po barelu za brodove i teritorije pod njihovom kontrolom.
Ranije je vicepremijer Rusije Aleksandar Novak izjavio da ruske kompanije poštuju ukaz ruskog predsednika Vladimira Putina i ne prodaju naftu po gornjoj ceni. Prema Novakovom mišljenju, ta cenovna ograničenja su „sredstvo koje se nikada nije primenjivalo, i ne samo da nije efikasno, već je i štetno i može potpuno da izobliči celo tržište i samo donese negativne posledice, pre svega za potrošače“.
Grčki tanker Minerva - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2023
SVET
Mediji: Danska namerava da kontroliše i zadržava tankere sa ruskom naftom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala