- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Danska namerava da kontroliše i zadržava tankere sa ruskom naftom

CC BY 2.0 / Darren Hillman/Flickr / Grčki tanker "Minerva"
Grčki tanker Minerva - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2023
Pratite nas
Danska planira da proverava i u slučaju potrebe, zadržava tankere sa ruskom naftom, koji pprolaze kroz danske moreuze, a u skladu sa novim planovima Brisela o kontroli pomorskih isporuka nafte iz Rusije, objavilo je izdanje „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na lica, upoznata sa novim mogućim merama Evropske unije.
Prema pisanju izdanja, reč je o naftnim tankerima „koji prolaze kroz danske moreuze bez zapadnog osiguranja“. Napominje se da to po zakonu omogućava državama da vrše „inspekciju brodova koji, po njihovom mišljenju, predstavljaju pretnju po životnu sredinu“.
Stručnjaci tvrde da se iz Baltičkog u Severno more gotovo 60 odsto ruske nafte od njenog ukupnog izvoza pomorskim putem isporučuje tankerima preko danskih moreuza na svetska tržišta.
„U ovom slučaju je najvažnije poštovanje pravila osiguranja. Sada se to radi veoma dvosmisleno, a pritom i obalske države imaju pravo da provere postojanje dokumenata“, navodi izdanje izjavu jednog od zvaničnika.
„Fajnenšel tajms“naglašava da Konvencija Ujedinjenih nacija o pomorskom pravu, koja reguliše morsku plovidbu, omogućava državama da „pokrenu sudski postupak, koji uključuje zadržavanje plovila“, u slučaju „očiglednih dokaza“ da naftni tanker predstavlja ozbiljnu pretnju po životnu sredinu.
Vlada Danske odbila je da komentariše ove navode, ističe izdanje. U članku se dodaje da je ovakve mere odbila da komentariše i Evropska komisija, primetivši samo da je šefica EK Ursula fon der Lajen obećala da će preduzeti dalje „korake za pooštravanje gornje granice cena nafte“.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarisao je da Kremlj u ovom momentu ne raspolaže podacima o takvim informacijama i predložio je novinarima da se obrate Ministarstvu saobraćaja. Istovremeno, on je istakao da je u ovom slučaju potrebno unapred obavestiti sve o nepohodnosti poštovanja svih pravila međunarodne trgovinske plovidbe.
Ranije je saopšteno da je Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država tražilo informacije o 100 brodova, koji navodno prevoze rusku naftu predviđenu za izvoz, zaobilazeći zapadne sankcije Rusiji. Uprava resora za kontrolu stranih aktiva uputila je odgovarajuća obaveštenja na adresu 30 stranih kompanija, što je bio najveći korak ovakve vrste američkih vlasti od momenta kada su Vašington i njegovi saveznici uveli ograničenja na cenu ruske nafte.

Zapadne sankcije protiv ruske nafte

Petog decembra 2022.godine stupio je na snagu embargo Evropske unije na pomorske isporuke nafte iz Rusije.
Članice G7, EU i Australija uveli su gornju granicu cena na rusku naftu koja se isporučuje pomorskim putem na nivou od 60 dolara po barelu za brodove i teritorije pod njihovom kontrolom.
Rabota neftяnыh stankov - kačalok - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2023
RUSIJA
Amerika ne namerava da odustaje od ograničenja cena ruske nafte
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala