- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Veliki uspeh filma „Živi i zdravi“ na festivalu u Talinu

© Foto : Sputnjiku ustupila ekipa filma/Erlend StaubEkipa filma "Živi i zdravi" Ivana Marinovića na festivalu u Talinu
Ekipa filma Živi i zdravi Ivana Marinovića na festivalu u Talinu - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2023
Pratite nas
Film „Živi i zdravi“ Ivana Marinovića premijerno je prikazan pred punom salom u okviru takmičarskog programa 27. Međunarodnog filmskog festivala „Blek najts“ u Talinu.
Publika je sa oduševljenjem i velikim aplauzom ispratila ekipu filma, a karte za naredne projekcije su unapred rasprodate.
„Velika je čast i zadovoljstvo premijerno predstaviti film u glavnoj konkurenciji, na ovakvo značajnom međunarodnom filmskom festivalu, pogotovo imajući u vidu istančan ukus publike. Bez obzira što se 'Živi i zdravi' bave našim mentalitetom i što je film bogat našim autentičnim humorom, ispostavilo se da film komunicira i sa festivalskom publikom, i da ih se tiče zbog univerzalnih tema koje donose svadba, brak, porodica, a da su im odnosi snaga između žena i muškaraca unutar porodice kompleksni i uzbudljivi”, izjavio je Ivan Marinović.
Uloge u filmu ostvarili su Tihana Lazović, Mirjana Joković, Goran Bogdan, Snježana Sinovčić Šiškov, Momčilo Pićurić, Goran Slavić, Dejan Đonović, Dragana Dabović i drugi.
„Uvek postoji uzbuđenje kada film prvi put gledate sa publikom, pogotovo u ovom slučaju estonskom. Međutim, sjajno su reagovali, a i kako čujem sve karte su unapred rasprodate što me čini veoma srećnom. Ipak, najviše me veseli premijera našeg filma u regionu“, izjavila je glumica Tihana Lazović.
Glimac Goran Slavić je istakao da je projekcija u Talinu bila uzbudljiva, baš kao i samo snimanje:
„Mislim da smo uspeli publici da prenesemo i dočaramo energiju i običaje našeg podneblja, kao i da ih nasmejemo, zagrejemo i zabavimo. Svakako ovaj film, i ako je komedija, otvara i neka ozbiljna pitanja društvene dinamike koja su predstavljena kroz jednu uzbudljivu mediteransko – balkansku svadbu“.
Ivan Marinović publici je poznat po debitanstskom ostvarenju „Igla ispod praga“, koje je 2016. godine bilo crnogorski kandidat za nagradu Oskar, a prikazan je na više od 50 međunarodnih filmskih festivala.
Film je sniman u Crnoj Gori,kao koprodukcija Crne Gore, Srbije, Češke, Hrvatske, Severne Makedonije i Slovenije.
Premijera u domaćim bioskopima očekuje se u prvoj polovine naredne godine.
U svetu u kome zaraćene strane danas bespoštedno teže međusobnom uništenju, ovaj film snažno ističe humanost kao najveći trijumf nad nasiljem i istrebljenjem - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2023
KULTURA
U trenutku kada su svuda oko nas ratovi imamo i jednu ovakvu priču...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala