- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Savet bezbednosti UN usvojio rezoluciju o Pojasu Gaze sa akcentom na zaštitu dece

© AP Photo / Israel Defense ForcesIzraelski tenk u Gazi
Izraelski tenk u Gazi - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2023
Pratite nas
Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju Malte fokusiranu na probleme zaštite dece u Pojasu Gaze.
Za rezoluciju je glasalo 12 zemalja, tri su bile uzdržane – među njima i Rusija, čiji amandman koji poziva na hitno primirje nije dodat u nacrt.
Prema rezoluciji, Savet bezbednosti UN „zahteva od svih strana da poštuju obaveze po međunarodnom pravu, uključujući međunarodno humanitarno pravo, između ostalog u pitanju zaštite civila, a posebno dece“.
U tekstu se takođe poziva na hitnu objavu produženih humanitarnih pauza i humanitarnih koridora u Pojasu Gaze „na dovoljan broj dana“ kako bi se stvorio nesmetan i bezbedan humanitarni pristup za UN, MKCK i druge humanitarne organizacije. Rezolucija poziva na momentalno i bezuslovno oslobađanje svih talaca, uključujući decu, koje drže Hamas i druge grupe.
Kako se navodi u tekstu dokumenta, Savet bezbednosti poziva strane da civilnom stanovništvu Pojasa Gaze ne uskraćuju pristup humanitarnoj pomoći i da povećaju obim njenih isporuka.
Takođe se naglašava značaj osiguravanja mehanizama koordinacije, komunikacije i dekonfliktnosti radi zaštite svih zdravstvenih i humanitarnih radnika.
Savet bezbednosti UN izražava duboku zabrinutost zbog humanitarne situacije u Pojasu Gaze i njenog uticaja na civilno stanovništvo, „naročito nesrazmernog uticaja na decu“.
Istovremeno, Savet bezbednosti odbacuje prisilno raseljavanje civilnog stanovništva, uključujući i decu.
U tekstu se ne osuđuje Hamas, što su tražile Sjedinjene Američke Države. Rezolucija takođe ne poziva na prekid vatre, što je teza za koju se Rusija više puta zalagala.
Savet bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2023
RUSIJA
Rusija podnela amandman na nacrt rezolucije o humanitarnom primirju u Pojasu Gaze; SB UN odbio
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala