- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija podnela amandman na nacrt rezolucije o humanitarnom primirju u Pojasu Gaze; SB UN odbio

© AFP 2023 / TIMOTHY A. CLARY Savet bezbednosti UN
Savet bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2023
Pratite nas
Rusija je predložila amandman na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN čiji je autor Malta, sa zahtevom da se odmah uspostavi humanitarno primirje u Pojasu Gaze, rekao je ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja.
"Hteli bismo da unesemo paragraf sledeće sadržine: Pozivamo na momentalno, održivo, humanitarno primirje koje bi vodilo prekidu borbenih dejstava", rekao je Nebenzja.
U međuvremenu je održano glasanje i Savet bezbednosti nije usvojio ruski amandman.
Nebenzja je istakao da Rusija ozbiljno strahuje da strane u sukobu neće primeniti odredbe rezolucije o Bliskom istoku u Savetu bezbednosti UN.
„Savet čak i ne zahteva od strana uvođenje humanitarnih pauza, već samo poziva, što je izrugivanje prerogativima Saveta. Kolege, jednostavno je sramota da je Savet uspeo da istisne samo tako slab poziv. Mi se ozbiljno pribojavamo da odredbe rezolucije neće biti sprovedene na terenu“, istakao je on.
Komentarišući činjenicu da Savet bezbednosti nije usvojio ruski amandman koji poziva na uspostavljanje primirja, Nebenzja je rekao da je Rusija želela da predloži usmeni amandman na rezoluciju.
„Pozivamo na hitno, održivo humanitarno primirje koje bi dovelo do prekida borbenih dejstava“, rekao je diplomata.
„U našem predlogu nema ničeg neočekivanog. Od samog početka krize smo govorili da je, u uslovima sa sve većim brojem civilnih žrtava, glavni zadatak postizanje prekida vatre i nasilja“, zaključio je Nebenzja.
On je dodao da se nada da će rad na prekidu vatre početi u najskorije vreme.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala