- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Izjave SAD o gasovodu „Arktik“ ukazuju na njihovo učešće u podrivanju „Severnog toka“

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaProizvodna platforma gasovoda za prirodni tečni gas "Arktik PTG 2"
Proizvodna platforma gasovoda za prirodni tečni gas Arktik PTG 2 - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2023
Pratite nas
Rusija smatra da izjava pomoćnika američkog državnog sekretara Džefrija Pajeta o težnji da se okonča projekat gasovoda „Arktik PTG 2“, u ovoj ili onoj meri, dokazuje umešanost SAD u eksplozije na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Ovo je ista ona baza dokaza koja pokazuje da iza dizanja u vazduh ‘Severnog toka 1 i 2’, na ovaj ili onaj način, u ovom ili onom obliku, stoje zapadne zemlje, pre svega SAD. To je počelo izjavama predsednika SAD i predstavnika američkog Stejt departmenta o potrebi da se ovi projekti unište. To je dovelo do podrivanja tih infrastrukturnih projekata šest meseci kasnije, a sada se završava pretnjama narednim infrastrukturnim projektima u istoj oblasti“, primetila je Zaharova.
Prema njenim rečima, SAD ne mogu da ostvare prednost u konkurentskom okruženju, pa Vašington uništava one projekte koji to sprečavaju.
„Oni su krenuli putem zastrašivanja i sprovođenja svojih pretnji, to se drugačije ne može oceniti. Ovo je sistematski pristup predstavnika zvaničnog Vašingtona uništavanju civilne infrastrukture u energetskom sektoru“, zaključila je diplomata.
Ranije je pomoćnik američkog državnog sekretara za energetiku Džefri Pajat na saslušanju u Odboru za spoljne poslove Senata izjavio da je cilj američkih sankcija projektu „Arktik PTG 2“ da ga „unište“.
Eksplozije na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ dogodile su se istovremeno 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o namernoj diverziji, a Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak zbog međunarodnog terorizma.
Operater gasovoda, kompanija „Nord strim AG“ saopštio je da je šteta na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti kada će ona biti otklonjena.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2023
RUSIJA
Peskov apeluje na svetsku javnost: Setite se Bajdenove pretnje „Severnom toku“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala