- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Peskov apeluje na svetsku javnost: Setite se Bajdenove pretnje „Severnom toku“

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPortparol Kremlja Dmitrij Peskov
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2023
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov smatra da svetska javnost treba da obrati pažnju na izjave iz SAD o uništavanju ruskog projekta „Arktik SPG-2“, s obzirom na presedan koji se dogodio sa gasovodima „Severni tok“.
Peskov se osvrnuo na izjavu pomoćnika američkog državnog sekretara za energetske resurse Džefrija Pajata koji je rekao da je cilj Vašingtona da ugasi projekat „Arktik SPG-2“.

„To verovatno treba ocenjivati kroz prizmu reči američkog predsednika Džozefa Bajdena koji je svojevremeno rekao da će SAD uništiti 'Severni tok' i 'Severni tok 2'. Posle nekog vremena, gasovodi su dignuti u vazduh. Mislim da svetska javnost i sada treba da obrati pažnju na te reči, jer se ponovo radi o nasrtanju na veoma važan energetski projekat“, rekao je Peskov za televiziju „Rusija 1“.

SAD su početkom novembra uvele sankcije protiv projekta „Arktik SPG 2“. Direktor ruske kompanije za proizvodnju prirodnog gasa „Novatek“, koja realizuje projekat, rekao je da je taj potez „ocena profesionalizma“ onih koji rade na njemu.
Ruski megaprojekat „Arktik SPG 2“predviđa izgradnju tri tehnološke linije za proizvodnju tečnog prirodnog gasa, kapaciteta 19,8 miliona tona godišnje.
Proverene i verovatne rezerve nalazišta Utreno, koje će biti resursna baza za projekat, prema standardima PRMS procenjuje se na 1,434 biliona kubnih metara prirodnog gasa i 90 miliona tona tečnih ugljovodonika.
Akcionari projekta su „Novatek“ (60 odsto), „Total“ (10%), „CNPC“ (10%), „CNOOC Limited“ (10%) i „Japan Arctic LNG“, konzorcijum „Mitsui & Co., Ltd.“ i „JOGMEC“ (10%).
U nastavku pogledajte novu epizodu emisije „Moj pogled na Rusiju“:
Arktik SPG 2 - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2023
RUSIJA
Amerika ne krije: Želi da ugasi ruski megaprojekat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala