- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Češka zamrzla rusku imovinu u zemlji

© AP Photo / Petr David JosekAutomobil ruskog ambasadora u Češkoj ispred zgrade Ministarstva spoljnih poslova Češke u Pragu
Automobil ruskog ambasadora u Češkoj ispred zgrade Ministarstva spoljnih poslova Češke u Pragu - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2023
Pratite nas
Vlada Češke odobrila je zamrzavanje ruske državne imovine, izjavio je ministar spoljnih poslova ove zemlje Jan Lipavski.
„Vlada je danas na moj predlog odobrila zamrzavanje ruske državne imovine u Češkoj“, napisao je Lipavski na društvenoj mreži Iks.
Agencija ČTK je, pozivajući se na Lipavskog, javila da je češka vlada u sredu odobrila uvođenje sankcija ruskom državnom Preduzeću za upravljanje imovinom u inostranstvu.
„Ovo preduzeće upravlja mnogim nekretninama u Češkoj koja su u vlasništvu Ruske Federacije. Ministar spoljnih poslova Jan Lipavski obavestio je novinare o ovoj odluci“, navodi se u saopštenju agencije.
„Sve komercijalne aktivnosti tog preduzeća, uključujući lizing, sada su nezakonite. Stavljanje na spisak sankcija dovešće do zamrzavanja svih aktiva u vlasništvu kompanije u Češkoj ili koja su pod njenom kontrolom“, naglasio je češki ministar.
Potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis izjavio je ranije da Evropska unija pokušava da postigne dogovor o finansiranju Ukrajine za 2024. i naredne godine, pošto novac iz novog neusaglašenog paketa mora da počne da se predaje Kijevu već u januaru, i kao mogući izvor dodatnog prihoda razmatra ruske suverene aktive imobilisane u Evropi.
Nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, Evropska unija i zemlje G7 zamrzle su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi u iznosu od oko 300 milijardi evra. Oko 200 milijardi evra nalazi se u EU, uglavnom na računima belgijske kompanije „Euroclear“ – jedne od najvećih svetskih sistema kliring sistema. Lideri EU su u oktobru prošle godine naložili Evropskoj komisiji da pripremi predloge za korišćenje zamrznutih sredstava za finansiranje obnove Ukrajine, ali predlog od EK još uvek nije dobijen. U Kremlju su saopštili da bi donošenje takvih odluka „predstavljalo još jedan korak u kršenju svih pravila i normi međunarodnog prava“.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2023
RUSIJA
Zaharova: Zapad želi zamrznutu rusku imovinu zbog situacije na Bliskom istoku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala