- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

NATO ojačao zaštitu infrastrukture i prisustvo na Baltiku nakon incidenata

© Sputnik / Igorь Zarembo / Uđi u bazu fotografijaBaltičko more
Baltičko more - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2023
Pratite nas
NATO je nakon incidenata na gasovodima „Severni tok“i „Baltikonektor“ pojačao zaštitu infrastrukture, kao i prisustvo u Baltičkom i Severnom moru, saopštio je generalni sekretar bloka Jens Stoltenberg.
„Nakon incidenata, prvo na 'Severnom toku', a sada i na 'Baltikonektoru', značajno smo napredovali u pomorskom i vazdušnom patroliranju i pojačali smo naše prisustvo na Baltičkom i Severnom moru“, rekao je Stoltenberg u Briselu.
Takođe je saopštio da je Alijansa „u procesu formiranja“ pomorskog komandnog centra u Velikoj Britaniji, koji je neophodan za poboljšanje „koordinacije napora saveznika u radu sa partnerima, EU i privatnim sektorom na razmeni informacija za jačanje zaštite kritične i podvodne infrastrukture“.
Stoltenberg je dodao da je ove godine, na inicijativu NATO-a i Evropske komisije, formirana i radna grupa za zaštitu infrastrukture.

Pojačan nadzor nakon incidenata

Prethodno je zamenik komandanta Združenih snaga Alijanse u Virdžiniji Tim Henri saopštio da NATO pojačava praćenje stanja podvodne infrastrukture zemalja bloka nakon oštećenja gasovoda i telekomunikacionih kablova u Baltičkom moru u oktobru, piše „Difens van“.
Po njegovim rečima, Združena komanda savetuje zemlje Alijanse o pitanjima zaštite infrastrukture kao odgovor na curenje gasovoda „Baltikonektor“ i oštećenje kablova između Estonije i Finske, kao i Estonije i Švedske. Članice NATO razmenjuju obaveštajne informacije o stanju infrastrukture.

„Postoje dobro razrađena sredstva, predviđena za napad na tu infrastrukturu. Neke zemlje imaju mogućnost da utiču na nju sa velike udaljenosti, sa druge strane sveta“, rekao je Henri.

Prema pisanju portala, oko 95 odsto svih podataka u svetu prenosi se preko podmorskih kablova, od kojih najstariji povezuju SAD i Kanadu sa evropskim zemljama. S vremena na vreme, ribarski i komercijalni brodovi oštećuju te kablove. Međutim, autor članka ističe da oštećenje podmorske infrastrukture može biti uzrokovano i namernim radnjama, kao što je, verovatno, bio slučaj sa ruskim gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“.
„Baltikonektor“ pruža se dnom Baltičkog mora između Estonije i Finske. Gasovod je obustavio rad u noći 8. oktobra. Finski operater „Gasgrid Finland“ rekao je da gasovod ne radi zbog mogućeg curenja. Finski predsednik Sauli Niiniste izjavio je da je oštećenje na gasovodu verovatno rezultat spoljašnjeg uticaja.
Izgradnja fabrike za proizvodnju tečnog gasa na Jamalu - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2023
RUSIJA
Bajden bi da uništi i „Arktik LNG 2“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala