- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bajden bi da uništi i „Arktik LNG 2“

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja fabrike za proizvodnju tečnog gasa na Jamalu
Izgradnja fabrike za proizvodnju tečnog gasa na Jamalu - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2023
Pratite nas
Pretnje Vašingtona da će ugasiti ruski megaprojekat „Arktik LNG 2“ govori o želji SAD da potisnu Rusiju sa tržišta gasa, ocenjuju eksperti, dok Kremlj smatra da na to treba gledati kroz prizmu reči američkog predsednika Džoa Bajdena koji je svojevremeno rekao da će SAD uništiti gasovode „Severni tok“. Posle nekog vremena oni su dignuti u vazduh.
Moskva ističe da svetska javnost treba da obrati pažnju na izjave SAD o uništavanju ruskog megaprojekta „Arktik LNG 2“, s obzirom na presedan koji se dogodio sa „Severnim tokom“, jer se ponovo radi o nasrtanju na veoma važan energetski projekat.
Međutim, stručnjaci ocenjuju da su male šanse da će Vašington moći da zaustavi ovaj projekat, jer su za njega zainteresovani mnogi učesnici sa svetskog tržišta, a posebno Kina.
Aleksandar Frolov, zamenik generalnog direktora ruskog Instituta za nacionalnu energetiku, smatra da američke pretnje treba sagledati u kontekstu američke predizborne kampanje.
Na pitanje zašto SAD pokazuju agresiju prema ovom ruskom projektu i čime on ugrožava Ameriku Frolov kaže:

„Ovaj projekat apsolutno nije opasan za Sjedinjene Države. Besmisleno je, po mom mišljenju, ozbiljno shvatati izjave ljudi bliskih Bajdenovoj administraciji. Moguće da se ovde jednostavno radi o potrebi da se američkoj javnosti pokaže koliko je Bajden ‘sjajan’, kao i politika koju on vodi, s obzirom na skoro održavanje izbora. Dakle, projekat 'Arktik LNG' za SAD nije nikakva pretnja“, kaže Frolov.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za energetiku Džefri Pajat je priznao da SAD imaju za cilj da ugase taj ruski projekat i tako smanje prihode Rusije od izvoza nafte i gasa.
Frolov kaže da su takve izjave američkih zvaničnika potrebne kako bi se demonstrirala sposobnost aktuelnog šefa Bele kuće da ostvaruje svoje ciljeve.
„Bez toga bi američka javnost bi mogla da stekne utisak da su SAD ustuknule i da predsednik Bajden više ne može da vrši dalji pritisak na Rusiju, što znači da usledila kapitulacija. U njihovom informacionom prostoru histerija oko Rusije je toliko razduvana da bi se njen prekid doživeo kao da su Bajden i SAD luzeri, gubitnici. Ni u kom slučaju predsednik Bajden nije luzer, on je pobednik i to se mora na svaki način isticati“, kaže Frolov.
© AP Photo / J. David AkeSAD imaju za cilj da obustave ruski projekat „Arktik SPG 2“ i smanje prihode Rusije od izvoza nafte i gasa, izjavio je pomoćnik američkog državnog sekretara za energetiku Džefri Pajat
Američke zastave ispred zgrade Kongresa na Kapitolu - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2023
SAD imaju za cilj da obustave ruski projekat „Arktik SPG 2“ i smanje prihode Rusije od izvoza nafte i gasa, izjavio je pomoćnik američkog državnog sekretara za energetiku Džefri Pajat

Evropa strada zbog američke politike

Ruski eksperti napominju da Rusija trenutno nema prihode od projekata „Arktik LNG 2“, s obzirom da još nije pušten u rad.
Prva linija biće puštena do kraja godine, a druga i treća - 2024., odnosno 2026. godine.
Megaprojekat „Arktik SPG 2“predviđa izgradnju tri tehnološke linije za proizvodnju tečnog prirodnog gasa, kapaciteta 19,8 miliona tona godišnje, a koristiće bogato nalazište gasa Utreneje, na poluostrvu Gidan, na Jamalu.
Projekat je procenjen na 21 milijardu dolara i smatra se jednim od ključnih projekata eksploatacije koji Rusija predviđa za Severni morski put, koji povezuje Aziju i Evropu.
Međutim, SAD su prošle nedelje uvele nove sankcije protiv „Arktika LNG 2“, a direktor ruske kompanije za proizvodnju prirodnog gasa „Novatek, koja realizuje projekat, rekao je da je taj potez „ocena profesionalizma“ onih koji rade na njemu.
Frolov podseća da je „Arktik LNG 2“ međunarodni projekat, a da glavni udeo u njemu ima „Novatek“.
Ruski stručnjaci ističu da su male šanse da će Vašington zaustaviti taj projekat sankcijama, jer on ni na koji način ne zavisi od zapadnog finansiranja. Drugo, „Novatek“ je, zbog ranijih sankcija, razvio sopstvenu tehnologiju za proizvodnju LNG „Arktik miks“, koja omogućava da se minimalizuju rizici od tehnoloških ograničenja.
Eksperti smatraju da su sankcije i izjave američkih zvaničnika otvoreno priznanje Sjedinjenih Država o nelojalnoj konkurenciji i još jedan pokušaj pritiska na Rusiju i ruske kompanije.
Nakon što je odustala od ruskog gasa Evropa je postala glavno tržište za američki LNG, koji je znatno skuplji od ruskog. Pajat je obelodanio da je prošle godine, 70 odsto američkog izvoza tečnog prirodnog gasa otišlo u evropske zemlje, dok ruski eksperti ističu da je prelazak na skupe američke energente smanjio konkurentnost evropske privrede i zbog toga strada evropska industrija.
Evropske zemlje su odustale od ruskog gasa, nadajući se da će na taj način naneti štetu Rusiji, ali to se nije dogodilo – Moskva se preorjentisala na azijsko tržište.
Pogon za proizvodnju tečnog prirodnog gasa Jamal SPG  - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
RUSIJA
Makron zabranio francuskim bankama da ulažu u ruski megaprojekat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala