- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Najsavremenije tehnologije: Ruski lovci Su-57 dobijaju nove motore

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Uđi u bazu fotografijaVišenamenski lovac Su-57
Višenamenski lovac Su-57  - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2023
Pratite nas
Borbene mogućnosti lovca pete generacije Su-57 rastu – letelicu počinju da opremaju motorima drugog stepena ('izdelie 30'), saopštila je za Sputnjik pres-služba ruske državne korporacije „Rosteh“.

„Platforma Su-57 se razvija. Njene borbene mogućnosti se povećavaju, a u letelicu se uvode najsavremenije tehnologije. Efikasnost letelice nastavlja da raste. Što se tiče motora, avion Su-57 je prilagođen za motore i prvog i drugog stepena. Čak i sa motorom prvog stepena lovac odgovara glavnim zahtevima za avion pete generacije“, navodi pres-služba.

Kako se dodaje, lovac trenutno prolazi testiranja leta sa motorom drugog stepena, a u okviru aktuelnog serijskog ugovora planirana je isporuka ovih letelica sa novim motorom.
Novi motor bi trebalo da razvija znatno veću brzinu od prethodnika, a takođe će trošiti manje goriva.
Su-57 je višenamenski lovac pete generacije. Napravljen je uz primenu stelt tehnologija i napredne elektronike. Ova borbena letelica može da nosi oružje u unutrašnjim odeljcima trupa. Karakteristika aviona je i supersonična brzina krstarenja, a takođe je sposoban za manevrisanje sa velikim preopterećenjima.
Serijske isporuke ovih letelica počele su 2022. godine. U okviru aktuelnog državnog programa naoružanja do 2027. godine, Vazdušno-kosmičke snage Rusije bi trebalo do tada da dobiju 76 lovaca Su-57. Prema otvorenim podacima, šest takvih lovaca je ranije bilo u sastavu naoružanja, a do kraja 2024. godine vojska će dobiti još 22 letelice.
Generalna proba aeromitinga - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2023
RUSIJA
Američki mediji: Nijedan lovac pete generacije nema borbeno iskustvo kao Su-57
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala