- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šahmat: Otkriveno kada će novi ruski lovac pete generacije ugledati svetlost dana

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaRuski višenamenski lovac Su-75 "Šahmat"
Ruski višenamenski lovac Su-75 Šahmat - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2023
Pratite nas
Prvi prototip ruskog jednomotornog lovca „Šahmat“ mogao bi da bude napravljen do kraja 2025. godine, izjavio je potpredsednik Vlade Rusije, ministar industrije i trgovine Denis Manturov.
Takođe je kazao da su za ruski laki lovac pete generacije zainteresovani strani kupci, ali nije otkrio o kojim zemljama je reč.
„Ima zainteresovanih strana. Mogu da kažem da smo za dve godine prikupili zahteve i uneli određene izmene u projekat kako bi bio maksimalno prilagođen zahtevima kupaca koji su zainteresovani za jednomotorni avion“, precizirao je Manturov.
Kako je dodao, korekcije se tiču komponenti, sistema upravljanja i avionskog naoružanja lovca. Manturov je pojasnio da se razgovara i o pitanju moguće saradnje sa stranim kompanijama, ali da će se lovac u bliskoj budućnosti proizvoditi, pre svega, u Rusiji.
„Šahmat“ je prvi jednomotorni avion pete generacije u Rusiji. Proizvođač je kompanija „Suhoj“, deo Ujedinjene avio korporacije „Rosteh“. Premijera lakog taktičkog aviona „Šahmat“ (Su-75) održana je u julu 2021. godine na avio-salonu MAKS u Rusiji, kada je predstavljen prototip, da bi potom bio prikazan i na međunarodnoj izložbi „Dubai eršou“. Prilikom njegovog projektovanja korišćena su rešenja sa borbenog aviona Su-57. Spolja gledano dva aviona veoma liče, ali će „Šahmat“ biti mnogo lakši zahvaljujući jednom motoru.
Smatra se da će ruski stelt lovac sa veštačkom inteligencijom, brzinom od skoro dva maha kilometara na sat i borbenim radijusom od 3.000 kilometara predstavljati konkurenciju američkim lovcima F-35.
Prezentacija novog ruskog lovca Šah mat - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2022
RUSIJA
Modularni avion „Šahmat“, istovremeno i šah i — mat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala