- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Modularni avion „Šahmat“, istovremeno i šah i — mat

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaPrezentacija novog ruskog lovca "Šah mat"
Prezentacija novog ruskog lovca Šah mat - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2022
Pratite nas
Prvo mesto na listi najiščekivanijih inovacija ruske odbrambene industrije u svetu zauzeo je laki lovac pete generacije „Šahmat“, za koga kažu da po mnogim karakteristikama prevazilazi svoje konkurente.
Smatra se da će ruski stelt lovac sa veštačkom inteligencijom, brzinom od skoro dva maha kilometara na sat i borbenim radijusom od 3.000 kilometara predstavljati konkurenciju američkim lovcima F-35.
Naime, ruski lovac „Šahmat“ našao se na vrhu rejting liste ruskog izvoznog naoružanja, koju je sastavio „Rosoboroneksport“. U top pet izvoznih primeraka predstavljenih 2021. godine našli su se i izviđačko-udarni kompleks bespilotnih letelica „Orion E“, zatim višecevni bacač raketa sa termobaričnom municijom TOS-2 „Tosočka“, automat „Kalašnjikov“ AK-19 i protivavionski raketni sistem S-350 „Vitez“.
Premijera lakog taktičkog aviona „Šahmat“ (Su-75) održana je u julu 2021. godine na avio-salonu MAKS u Rusiji, kada je predstavljen prototip, da bi potom bio prikazan i na međunarodnoj izložbi „Dubai eršou“. Prilikom njegovog projektovanja korišćena su rešenja sa borbenog aviona Su-57. Spolja gledano dva aviona veoma liče, ali će „Šahmat“ biti mnogo lakši zahvaljujući jednom motoru.
© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaPotražnja za najnovijim ruskim lovcima već sada se procenjuje na oko 300 letelica.
Ruski višenamenski lovac Su-75 Šahmat - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2022
Potražnja za najnovijim ruskim lovcima već sada se procenjuje na oko 300 letelica.
Prvi let planiran je za 2023. godinu, a serijska proizvodnja za 2026. godinu.
„Šahmat“ je prvenstveno predviđen za izvoz, ali se može isporučiti i Vazdušno kosmičkim snagama Rusije. Potražnja za najnovijim ruskim lovcima već sada se procenjuje na oko 300 letelica. Vojni eksperti navode da ovaj lovac po mnogim parametrima prevazilazi svoje konkurente, a istovremeno je po ceni znatno jeftiniji. Rusi navode da će „Šahmat“ koštati od 30 do 35 miliona dolara, dok F-35 košta 82 miliona dolara.
„Lovac Su-75 ‘Šahmat’ je laki taktički avion pete generacije. Već ima potencijalne kupce u jugoistočnoj Aziji, Bliskom istoku, Latinskoj Americi, Africi, pa čak i Evropi. Karakteriše ga skraćeno poletanje i sletanje, ima povećanu brzinu, domet i borbeno opterećenje. Ovi kvaliteti su odmah privukli pažnju potencijalnih kupaca“, kaže ruski ekspert Andrej Koškin.

„Nevidljiv“ za radare

„Šahmat“ je prvi jednomotorni avion pete generacije u Rusiji, a stvorila ga je kompanija „Suhoj“, koja je deo Ujedinjene avio korporacije „Rosteh“.
Filozofija projekta ogleda se u nazivu letelice. Koristeći šahovsku terminologiju laki taktički avion je predstavljen kao laka „konjica“ sa velikim mogućnostima manevrisanja, a u stanju je da „povlači“ neočekivane poteze i da rešava ishod cele partije.
Koškin dodaje da je u kokpitu Su-75 „Šahmat“ ugrađena elektronska oprema sa elementima veštačke inteligencije, što značajno povećava efikasnost novog lovca.
„Ima sistem za široko osmatranje — iz svih uglova, pa letelica upozorava pilota na potencijalnu pretnju iz bilo kog pravca. Takođe, avion može istovremeno da izvrši napad na šest i prati do 30 vazdušnih ciljeva ili istovremeno na dva cilja na kopnu i moru - i sve to može čak i uz elektronske smetnje“, kaže Koškin.
Karakteristike novog ruskog stelt aviona omogućavaju mu da bude „nevidljiv“ za radare, a takođe među ključnim karakteristikama su i niski troškovi po satu leta, otvorena arhitektura i visoke performanse po kriterijumu „cena-efikasnost“.

Verzija bez pilota

Avion ima modularnu konstrukciju i arhitekturu i visoki potencijal za modernizaciju. Koškin objašnjava da je još jedna njegova prednost „otvorena arhitektura“, odnosno mogućnost adaptacije, opremanja po želji i potrebi kupca.
„Ovo je modularni avion, odnosno možemo da pravimo upravo one konfiguracije koje bi kupac želeo da ima“, istakao je on.
© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaPrezentacija novog vojnog aviona Šahmat
Prezentacija novog vojnog aviona Šahmat - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2022
Prezentacija novog vojnog aviona Šahmat
„Šahmat“ ima sve elemente presretača na velikim visinama, u stanju je da efikasno uništava kopnene i morske ciljeve i vodi borbe u vazduhu sa brojčano nadmoćnijim neprijateljem.
Od ubojnih sredstava može poneti gotovo čitav spektar savremenog ruskog naoružanja vazduh-vazduh, vazduh-zemlja i vazduh-more, a zanimljivo je da avion nema integrisan top, već može da ga nosi samo u podvesnom kontejneru.
Maksimalno borbeno opterećenje novog ruskog lovca iznosi 7.400 kilograma.
Nova letelica će se proizvoditi u dve varijante — kao dvosed, ali i kao bespilotna letelica. „Šahmat“ je već stekao toliku popularnost da je proizveden i parfem sa mirisom perspektivnog jednomotornog lovca pete generacije. Parfem „Šahmat“ naglašava da je to pouzdan i moderan avion, kao i da je spreman da radi u svim klimatskim uslovima.
Prototip novog lakog taktičkog jednomotornog borbenog aviona pete generacije „Šahmat“ - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2022
RUSIJA
„Šahmat”, „Abakan”: Najbolje premijere ruskog naoružanja u 2021. godini
Ruski tenk T-80BVM na poligonu Alabino - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2022
RUSIJA
Ni rovovi, ni minske barijere: Nema prepreka za ruske tenkove T-80BVM /video/
Lovac-bombarder Su-34 - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2022
RUSIJA
Američki mediji o ruskom Su-34: Kralj među modernim vojnim avionima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala