- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj apeluje: Ne prećutkujte ulogu Ukrajine u sabotažama na „Severnom toku“

© AP Photo / Swedish Coast Guard via APMesto curenja gasa na gasovodu "Severni tok" u Baltičkom moru
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u Baltičkom moru - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2023
Pratite nas
Istražitelji sabotaže na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“ trebalo bi da obrate pažnju na „ukrajinski trag“ koji se sve češće pojavljuje u tom terorističkom napadu, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„U toj diverziji, terorističkom aktu sve češće i češće se u različitim izveštajima, istragama, navodima medija pojavljuju ukrajinski tragovi. To je zaista tako“, rekao je Peskov, komentarišući vest „Vašington posta“ o umešanosti ukrajinskog pukovnika u diverzije na gasovodima.
Kako je dodao, Kremlj pažljivo analizira sve te navode.
„U svakom slučaju, to je razlog da oni koji vode istragu to ipak uzmu u obzir i da ne 'guraju pod tepih' tu temu, nego da teže da objave rezultate istrage, imenuju počinioce, izvršioce, one koji su učestvovali u koordinisanju, koji su to naredili – sva ta imena treba da budu objavljena“, poručio je Peskov.
Takođe je obratio pažnju na tvrdnje iz teksta „Vašington posta“ da predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski možda nije bio upoznat sa delovanjem svojih potčinjenih.
„To bi trebalo da bude veoma zabrinjavajući znak, ne samo za nas, nego i za zemlje kolektivnog Zapada. Ako kijevski režim ne kontroliše situaciju u svojoj zemlji, to je alarmantno i takođe treba da se uzme u obzir“, kazao je Peskov.
Ranije je američki dnevnik „Vašington post“ pisao da je 48-godišnji ukrajinski pukovnik Roman Červinski „koordinator“ napada na gasovode „Severni tok“. Kako se navodi, on je dobijao naloge od zvaničnika koji su izveštaje podnosili glavnokomandujućem ukrajinske vojske Valeriju Zalužnom.
Prvobitno je „Njujork tajms“, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, objavio da novi obaveštajni podaci daju osnova za pretpostavku da iza napada na gasovode stoji izvesna proukrajinska grupa.
Takođe, nemački list „Cajt“ saopštio je da su nemački istražitelji identifikovali brod sa kojeg je izvršena diverzija na gasovodima „Severni tok“, te da tragovi vode ka kompaniji u vlasništvu Ukrajinaca.
Podsetimo, Rusija ne učestvuje u istrazi eksplozije na gasovodima „Severni tok“ jer joj nije dozvoljeno.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2023
RUSIJA
Peskov apeluje na svetsku javnost: Setite se Bajdenove pretnje „Severnom toku“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala