- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Pojas Gaze - Sputnik Srbija

UŽIVO Hamas obustavlja pregovore zbog napada na bolnicu; Veliki skup protiv antisemitizma u Parizu

Pratite nas
Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 37. dan. Nastavljeni okršaji u i oko grada Gaze. Hamas je saopštio da obustavlja pregovore o oslobađanju talaca zbog izraelskog bombardovanja bolnice Al Šifa u Pojasu Gaze. U Parizu održan veliki skup protiv antisemitizma.
Širom sveta u subotu su održani masovni skupovi podrške Palestini, a na islamsko-arapskom samitu poručeno je da rat u Pojasu Gaze mora da stane i da Savet bezbednosti UN donese odgovarajuću odluku.
„Jasno je iznet stav: rat u Pojasu Gaze mora odmah da se prekine, neophodno je osigurati dostavljanje humanitarne pomoći. Mir nije moguć bez stvaranja palestinske države. Ništa drugo ne dolazi u obzir“, rekao je po završetku samita ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Fejsal bin Farhan.
S druge strane, izraelski ministar odbrane upozorava Hezbolah da Izrael „ono što radi u Gazi može da uradi i u Bejrutu“.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:44 12.11.2023
20:18 12.11.2023
Borelj: Hamas da pusti sve taoce, Izrael da bude maksimalno uzdržan zbog civila
Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj poručio je večeras da EU poziva na bezuslovno oslobađanja svih talaca koje drži palestinski Hamas i pritom pozvao Izrael da bude maksimalno uzdržan kako bi se obezbedila zaštita civila.
"EU i svih njenih 27 članica duboko su zabrinute zbog pogoršanja humanitarne krize u Gazi. Pozivamo na momentalnu pauzu svih neprijateljstava kako bi se otvorili humanitarni koridori, tako da humanitarna pomoć može bezbedno da dođe do građana Gaze", istakao je Borelj. On je pozvao Hamas da odmah i bezuslovno pusti sve taoce.
"Osuđujemo Hamasovo korišćenje bolnica i civila kao ljudskog štita. Civilima mora biti dozvoljeno da izađu iz zoni borbe. Okršaji ozbiljno utiču na bolnice i uzimaju užasan danak među civilima. Međunarodno humanitarno pravo nalaže da bolnice, medicinska oprema i civili unutar bolnica moraju biti zaštićeni", istakao je Borelj.
19:13 12.11.2023
18:34 12.11.2023
17:51 12.11.2023
Zapadna obala pod vojnom blokadom izraelske vojske
Palestinska oslobodilačka organizacija saopštila je da su gradovi, naselja i sela na Zapadnoj obali pod blokadom izraelske vojske, dok je Jerusalim pretvoren, kako se navodi, u vojnu kasarnu.
Dodaje se da postoje i stroga ograničenja kretanja u i iz Jordana preko graničnog prelaza koji je jedina veza okupirane Zapadne obale sa spoljnim svetom, prenosi Al Džazira. PLO je organizacija koja je osnovana 1964. godine sa ciljem da se formira arapska država na celoj teritoriji nekadašnje Palestine, što bi podrazumevalo eliminaciju Države Izrael.
Međutim, PLO je priznao suverenitet Izraela sporazumom iz Osla 1993. godine.
17:30 12.11.2023
17:12 12.11.2023
16:25 12.11.2023
U Parizu se održava veliki protest protiv antisemitizma
Desetine hiljada ljudi su izašle danas na ulice Pariza na protest pod nazivom "Građanski marš protiv antisemitizma" zbog porasta broja antisemtiskih incidenata u Evropi od izbijanja rata u Pojasu Gaze.
Protestu, između ostalih, prisustvuju premijerka Elizabet Born i liderka kranje desnice Marin le Pen.
Francuski predsednik Emanuel Makron se nije pridružio okupljenima, ali je izrazio podršku i pozvao građane da ustanu protiv "nepodnošljivog oživljavanja neobuzdanog antisemitizma". Šefica francuske diplomatije Ketrin Kolona, koja učestvuje na protestu, rekla je da marširanje protiv antisemitizma "nije podrška ovoj ili onoj državi".
"Antisemitizam je pošast, otrov i uvreda za Republiku", rekla je Kolona, prenosi francuska televizija BFMTV. Gradske vlasti su rasporedile 3.000 policajca duž rute protesta na koji su pozvali čelnici francuskog Senata i Nacionalne skupštine. Francuska je država sa najvećom jevrejskom populacijom u Evropi, a u napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra, ubijeno je oko 40 francuskih državljana.
16:21 12.11.2023
Netanijahu: Trajno primirje u Pojasu Gaze moguće samo u zamenu za oslobađanje talaca koje drže Palestinci
„Jedini prekid vatre koji bismo bili spremni da razmotrimo mora da predviđa oslobađanje naših talaca“, rekao je Netanijahu.
On, pri tome, nije isključio nastavak „humanitarnih pauza“ – na nekoliko sati, na ograničenoj teritoriji sa konkretnim ciljevima.
Pokret Hamasa koji vlada Pojasom Gaze želi „beskrajan niz pauza“ u kojima će se izraelska vojna kampanja u suštini „raspasti“, ocenio je izraelski premijer.
„To je kao da su Nemci (posle savezničkog iskrcavanja) u Normandiji rekli: ‘U redu, hajde da napravimo pauzu. Vi momci sačekajte, dozvolite nam da popunimo zalihe, izađemo iz terorističkih tunela i ponovo se naoružamo’“, rekao je Netanijahu. „Očigledno je da to nećemo uraditi“, zaključio je on.
16:04 12.11.2023
Hamas obustavlja pregovore o taocima zbog napada na bolnicu Al Šifa
Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je danas da obustavlja pregovore o oslobađanju talaca zbog izraelskog bombardovanja bolnice Al Šifa u Pojasu Gaze, objavio je Rojters, pozivajući se na izjavu neimenovanog palestinskog zvaničnika.
Izraelske snage su bombardovale oblast koja okružuje bolnicu Al Šifa i sve koji šetaju unutar dvoriša i između zgrada u kompleksu, prenosi Al Džazira.
Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je ranije da je bolnica Al Šifa u potpunosti van funkcije, kao i da lekari ne mogu da pruže bilo kakvu pomoć čak ni pacijentima koji se nalaze u njoj zbog konstantnih izraelskih napada.
"Imamo smrtne slučajeve jer su mašine za održavanje života prestale da rade", rekao je portparol ministarstva Ašraf el Kudra. Dodao je da je pet osoba umrlo jer medicinske ekipe nisu mogle da izvrše hirurške operacije usled nestanka struje i nedostatka goriva.
15:55 12.11.2023
15:54 12.11.2023
15:53 12.11.2023
Bolnica Al Šifa u potpunosti van funkcije
Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je danas da je bolnica Al Šifa u potpunosti van funkcije, kao i da lekari ne mogu da pruže bilo kakvu pomoć čak ni pacijentima koji se nalaze u njoj zbog konstantnih izraelskih napada.
"Imamo smrtne slučajeve jer su mašine za održavanje života prestale da rade", rekao je portparol ministarstva Ašraf el Kudra.
Dodao je da je pet osoba umrlo jer medicinske ekipe nisu mogle da izvrše hirurške operacije usled nestanka struje i nedostatka goriva.
Izraelske snage su bombardovale oblast koja okružuje bolnicu Al Šifa i sve koji šetaju unutar dvorišta i između zgrada u kompleksu, prenosi Al Džazira.
Iz bolnice su ranije saopštili da su tri novorođene bebe preminule nakon što je granata pala u blizini bolnice i isključila generator koji je napajao inkubatore na odeljenju neonatologije.
15:06 12.11.2023
14:38 12.11.2023
Sirene za vazdušnu opasnost oglasile se u više gradova na severu Izraela, na granici sa Libanom.
14:28 12.11.2023
14:27 12.11.2023
14:26 12.11.2023
Ranjen pripadnik mirovnih snaga UN u Libanu
Mirovne snage Ujedinjenih nacija u Libanu saopštile su da je jedan pripadnik te misije ranjen u južnom Libanu blizu granice sa Izraelom.
Kako se navodi, mirovnjak je ranjen nešto iza ponoći, operisan je i njegovo stanje je trenutno stabilno
14:16 12.11.2023
Rassvet za razrušennыm zdaniem nad gorizontom goroda Han-Юnis na юge sektora Gaza - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2023
SVET
Urušava se uticaj Vašingtona u svetu: Blinken na meti kritika zbog Gaze
14:10 12.11.2023
Hezbolah je preuzeo odgovornost za napad protivtenkovskim vođenim raketama na sever Izraela, u blizini granice, a u kojem je prema izraelskim izvorima nekoliko civila teže povređeno.
U saopštenju Hezbolaha se tvrdi da su pogodili vojnike koji su postavljali opremu za nadzor. S druge strane, izraelska elektrodistribucija saopštila je da su njeni zaposleni pogođeni dok su popravljali dalekovode.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala