- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Urušava se uticaj Vašingtona u svetu: Blinken na meti kritika zbog Gaze

© AFP 2023 / Said KhatibRassvet za razrušennыm zdaniem nad gorizontom goroda Han-Юnis na юge sektora Gaza
Rassvet za razrušennыm zdaniem nad gorizontom goroda Han-Юnis na юge sektora Gaza - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2023
Pratite nas
Stav Vašingtona prema palestinsko-izraelskim sukobom može naneti štetu ugledu SAD na Bliskom istoku i na međunarodnoj sceni, piše Vašington post, pozivajući se na predstavnike rukovodstava arapskih zemalja i analitičare.
Kako navodi list, „ogorčenje zbog ogromnih civilnih žrtava raste, ne samo prema Izraelu, već i prema Sjedinjenim Državama, što se odrazilo i na posetu državnog sekretara Entonija Blinkena Bliskom istoku i azijskim zemljama.
„Premijeri i diplomate su mu iznosili kritike zbog akcija Izraela: mnogi su primetili da se napadi izvode američkim oružjem, a pozivi na humanitarnu pauzu, umesto na prekid vatre, prete nastavkom nasilja nad onima koji ne učestvuju u sukobu“, piše list.
Vašington post podseća da se u Vašingtonu pojavila zabrinutost zbog opadanja uticaja SAD na Bliskom istoku mnogo pre najnovije eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba.
„Ali trenutna situacija će verovatno ubrzati i pogoršati posledice, kažu analitičari. Bliske veze između Sjedinjenih Država i Izraela u pristupu Pojasu Gaze dovele su do toga da arapske zemlje u nekim pitanjima ne žele javno da izlaze u susret Vašingtonu“, primećuje list.
U kontekstu globalnog raskola, izazvanog ukrajinskim sukobom, „kriza u Gazi daje osnov“ za tvrdnje da su „zapadne zemlje mnogo više zabrinute zbog smrti belih hrišćana u Ukrajini nego muslimana koji nisu beli na Bliskom istoku".
Istovremeno, kako piše američki list, administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena se nada da će brzi završetak operacije Oružanih snaga Izraela omogućiti „da se umanje dugoročne posledice po Sjedinjene Države“.
Pojas Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2023
SVET
UŽIVO Hamas obustavlja pregovore zbog napada na bolnicu; Veliki skup protiv antisemitizma u Parizu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala