- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Mitropolit Joanikije: Balšići, Crnojevići i Petrovići su se svi oslanjali na Nemanjiće!

© Sputnik / Lola ĐorđevićMitropolit Joanikije Mićović
Mitropolit Joanikije Mićović - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2023
Pratite nas
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Cetinjskom manastiru.
Mitropolit Joanikije upitao je verni narod šta bi Crna Gora bila bez Nemanjića.
„Velika su dobra učinili i svome rodu i svojoj Crkvi, ali kad njih pominjemo treba da se prisetimo velikog nasleđa Nemanjića i u Crnoj Gori. Na području današnje Crne Gore deluju tri eparhije koje je osnovao Sveti Sava: Zetska – sadašnja Mitropolija crnogorsko-primorska, Budimljanska, Humska”, rekao je Vladika Joanikije.
Zatim je podsjetio kakvo su nam kulturno nasljeđe ostavili Sveti Nemanjići, u koje računamo i braću Nemanjinu i njihovo potomstvo. Oni su ostavili veliki trag u Crnoj Gori i nasljeđe sa kojim možemo da se ponosimo, koje nas predstavlja u cijelom svijetu kao kulturni narod.
„Šta bi Crna Gora bila bez Miroslavljevog jevanđelja, bez pismenosti koja se razvila u doba Nemanjića, bez Svetosavske krmčije, bez manastira Svetih Arhangela na Prevlaci, manastira Vranjine, Crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Bijelom Polju, manastira Voljavca, manastira Đurđevih Stupova, a posebno šta bi bila bez manastira Morače? Šta je bila bez onog nasljeđa Nemanjića koje su produžavali Lazarevići, Balšići, Crnojevići? Svi su se oslanjali na Nemanjiće, treba da se toga podsjetimo, kao što su se podsjećali i Petrovići cijelo vrijeme.Koliko je Vladika Vasilije veličao Nemanjiće! Koliko je čestiti kralj Nikola veličao Nemanjiće, on je vaistinu sebe smatrao njihovim naslednikom, i bio je po mnogo čemu”, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.
Podsjetio je da se govorilo, kada je knjaz Nikola obnovio manastir Ćipur: Eto čestiti knjaz već se upodobio kao ktitor velikim Nemanjićima, a kada je podigao nikšićku crkvu, mitropolit crnogorski i primorski Mitrofan Ban je upoređivao taj sveti hram sa Studenicom, sa Visokim Dečanima, sa Hilandarom i ostalim srpskim svetinjama, kao i da su cetinjske novine i časopisi u doba Knjaževine i Kraljevine, na kulturnim stranama, pored događanja u okruženju i Evropi, objavljivali 30 odsto onoga što se odnosilo na nasljeđe Nemanjića.
Vladika je poručio da mi njegujemo i obnavljamo pamćenje, a time obnavljamo pamet i svoju dušu i ono dubinsko zajedništvo.
„Zajedništvo prije svega sa našim precima, ali zajedništvo i u ovom vremenu i, ako Bog da, u buduća vremena, jer nema pravog zajedništva bez duhovnoga temelja. Dušu našega naroda kroz sva prošla vremena prožimala je sveta pravoslavna vjera, koja nas objedinjuje i uključuje u zajednicu kulturnih i prosećenih naroda ovoga svijeta. Ta vjera je vjera koja stvara, vjera koja ima, nosi i stvara ljepotu, koja duhovno i kulturno uzdiže”, naglasio je vladika.
Petar Petrović Njegoš - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2023
REGION
Njegošev dan – crnogorski praznik kulture, prvi put se slavi dva dana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala