- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Svet obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu

© Sputnik / Lola ĐorđevićPočasna paljba povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Počasna paljba povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2023
Pratite nas
U svetu se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu, a centralna državna ceremonija u Srbiji biće održana kod Spomen - kosturnice branilaca Beograda na Novom groblju.
Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u francuskom gradu Kompjenu potpisano primirje, čime je okončan Prvi svetski rat.
Primirjem potpisanim pre 105 godina, u Francuskoj, obustavljene su borbe u Prvom svetskom ratu između zemalja Antante i Nemačke, a Danom primirja u svetu se obeležava i završetak najrazornijeg rata koji je istorija do tada zabeležila.
Nemačkom pristanku na primirje, čime je rat okončan, odnosno borbe obustavljene, prethodile su kapitulacije nemačkih saveznika, Bugarske, Turske, Austrougarske.
Primirje je zatim obnavljano do konačnog zaključenja mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine.
Posledice rata, uzimajući u obzir veličinu zemlje i brojnost populacije, bile su najtragičnije po Srbiju, a procenjuje se da je stradalo više od 1, 24 miliona ljudi odnosno 28 procenata populacije iz 1914. godine.
Fotografija Gavrila Principa sa knjigom u rukama iz 1910. godine, na kojoj Princip sedi, okružen sa svoja dva brata i nekoliko nepoznatih osoba   - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2023
MULTIMEDIJA
Do sada neviđene fotografije neposredno pred ubistvo Franca Ferdinanda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala