Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ovo je već ludilo: Jedan Amerikanac došao na Kosovo i tvrdi da Srbi nešto moraju da prihvate

CC0 / PxHere / Američka zastava
Američka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2023
Pratite nas
Jedan Amerikanac, sa nepostojećom funkcijom, u ime države koja nema nikakva ovlašćenja da odlučuje, saopštio je ove nedelje usred Prištine šta bi Srbi morali da prihvate i kako bi trebalo da funkcioniše njihova zajednica na nezavisnom Kosovu.
Čovek koji se zove Džefri Hovenijer (valjda je bar to ime istinito) najpre tvrdi da je ambasador Amerike u Prištini iako Kosovo kao nepriznata država, ne može uopšte da ima strane ambasadore sa statusom priznatih diplomata.
Zatim, taj čovek sa američkim pasošem javno poručuje, i to prenose mediji, da Zajednica srpskih opština mora da bude po ustavu Kosova (nepriznate teritorije) i ne sme da ima nikakvu izvršnu vlast.
Tačnije, čovek koji je klasični zalutali stranac u južnoj pokrajini države Srbije (nešto poput Nemca Šmita u BiH), menja potpisani dogovor Beograda i prištine o ZSO iako zemlja odakle dolazi - Amerika, nije ni učestvovala u pregovorima niti je za to na bilo kakav način ovlašćena.

Dobro, ali gde to piše?

Briselski sporazum koji je postignut posredstvom Evropske unije i koji tačno predviđa kako mora da izgleda ZSO i na koji način mora da se formira nivo autonomije Srba u pokrajini, ne predviđa nikakvu naknadnu ulogu Amerike u tom dogovoru.
Taj isti Briselski sporazum ni u jednoj tački ne predviđa da će u nekom trenutku banuti neki nepoznati Amerikanac, pa bila to i lažna ekselencija Hovenijer, koji će da poništi potpisani sporazum i da izvuče iz zadnjeg džepa svoj.
Nigde, u dogovoru Beograda i Prištine, iza kog stoji EU, nema odredba u kojoj stoji da nekad u budućnosti, na primer 2023. godine, čovek iz Amerike koji je umislio da je ambasador, ima pravo da sruši postignuti kompromis i da izdiktira kako će ustvari sve da izgleda.
Neki Amerikanac koji je došao u Prištinu iznosi sada Srbiji, ne samo konkretan zahtev da prizna de fakto nezavisno Kosovo, već da prihvati njegovu višeslojnu fantazmagoriju kako bi Srbi u toj izmišljenoj republici trebalo da žive.
Čovek koji tvrdi da se zove Džefri Hovenijer, a to mu verujemo, ne samo da je projektovao svoju funkciju, ne samo da je sam sebi odredio ovlašćenja, ne samo da je umislio sopstvenu moć i ulogu, nego bi i da meritorno određuje ko su Srbi na sopstvenoj zemlji.

Ne brini, Džefri!

Ali dobro, cinizam na stranu. Nije tu veseli Hovenijer ništa kriv. On možda čovek intimno i zna da nije nikakav ambasador na nekakvom nepostojećem Kosovu, i možda jedva čeka da dobije prekomandu i neki novi agreman u nekoj pravoj državi koja ima međunarodno priznate atribute.
Verovatno i on zna da to što izgovara nema nikakvu realnu snagu niti može u nekom trenutku da postane opšteprihvaćena stvarnost.
Iza kompletnog ludila koji se slikovito očitava na ovom primeru novog ultimativnog predloga o ZSO, koja to nije niti može biti, stoji zvanični Vašingon i kompletan politički Zapad.
Iza svega stoji jedna opsena Imperije u zalasku koja i dalje veruje da može da određuje čija zemlja će da se raspadne, ko će da bude proglašen za agresora, ko za žrtvu, a kada ćemo svi kolektivno da zažmurimo kada se, kao u Gazi, svake sekunde masovno i bezdušno ubijaju žene, deca, stari, bolesni i nemoćni.
Iza svega stoji jedan poredak totalitarne i nekontrolisane laži koji bi, eto, da propiše i da kontroliše svaku poru planete, pa i to kako će da žive Srbi u Kosovskoj Mitrovici, Gračanici, Štrpcu i Orahovcu.
Slika današnje evroatlanske sile je ta izjava jednog Amerikanca koji se eto, po službenoj dužnosti, našao u Prištini.
Ne brini Džefri, Srbi sve razumeju, znamo mi da „vaša ekselencija“ tu nema neku veliku ličnu krivicu.
Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2023
SRBIJA
Srbi kliču u sav glas: Hvala ti Ursula!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala