- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Budimpešta: Mađari će biti pitani da li je Ukrajini mesto u EU

© AP Photo / Markus SchreiberDemonstranti nose zastave Ukrajine i EU
Demonstranti nose zastave Ukrajine i EU - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2023
Pratite nas
Jedno od pitanja na predstojećim nacionalnim konsultacijama u Mađarskoj biće posvećeno stupanju Ukrajine u Evropsku uniju. Mađarima će biti postavljeno pitanje da li vide Kijev u toj zajednici, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu inostranih poslova Mađarske Tamaš Mencer.
„Prema vašem mišljenju, da li je Ukrajini mesto u Evropskoj uniji? Iskažite svoje mišljenje tokom nacionalnih konsultacija koje će uskoro početi“, rekao je Mencer u videobraćanju objavljenom na društvenim mrežama.
On je naveo da bi prijem Ukrajine u Evropsku uniju sada značio da se ratna dejstva prenose na celu zajednicu.
Mencer je, takođe, naglasio da Ukrajina narušava prava mađarske nacionalne manjine u Zakapartju i da bi, u slučaju prijema te zemlje u Evropsku uniju, „znatan deo evropskih resursa“ bio dodeljen Kijevu.
Mađarski premijer Viktor Orban je ranije najavio pokretanje nacionalnih konsultacija, tokom kojih će biti utvrđen odnos stanovništva te zemlje prema podršci Ukrajini, njenom članstvu u EU, slanju oružja Kijevu, kao i isporukama ukrajinskog žita Mađarskoj.
Prošle godine Mađarska je organizovala nacionalne konsultacije o sankcijama protiv Rusije, koje su trajale od 14. oktobra do 15. decembra. Građani su imali mogućnost da iskažu svoje mišljenje o ograničenjima uvoza ruskih energenata i sankcijama koje su dovele do smanjenja broja ruskih turista i rasta cena proizvoda.
Za razliku od referenduma, nacionalne konsultacije ne podrazumevaju prag izlaznosti. U njima je učestvovalo 1,36 miliona od 10 miliona žitelja Mađarske, 97 odsto se izjasnilo protiv sankcija Rusiji. Mađarske vlasti su rezultate ispitivanja poslale u Brisel.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala