- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Vojne vežbe NATO u Estoniji, učestvovala i Švedska

© AFP 2023 / Wojtek RADWANSKI NATO vojnici
NATO vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2023
Pratite nas
Lovci vazdušnih snaga država NATO i Švedske održali su vežbe „Neptun strajk“ u Estoniji. Glavni zadatak bio je reagovanje na iznenadnu pretnju koja bi zahtevala operativnu saradnju svih snaga u regionu, saopštila je pres služba estonske vojske.
Ove vežbe deo su obimnih manevara NATO koje se održavaju od 30. oktobra do 10. novembra i u njima učestvuje 21 država, uključujući Švedsku koja još nije član Alijanse.
Prema rečima zamenika načelnika Generalštaba estonske vojske Marta Vendla, manevri su pokazali sposobnost jedinica da brzo i efikasno upotrebe vojnu silu na razdaljini od više hiljada kilometara.
„Saveznici su pokazali da Estoniju štite i jedinice koje nisu u našoj zemlji. One su u stanju da deluju brzo i efikasno i da operativno reaguju na pretnju na moru, kopnu i u vazduhu“, rekao je on.
Tokom vežbi simulirana je opasnost na koju je trebalo reagovati sa udaljenosti od nekoliko hiljada kilometara udarnom pomorskom grupom Alijanse (STRIKEFORNATO) koja je pod komandom glavnokomandujućeg snagama u Evropi (SACEUR).
Učestvovala je, između ostalog, avijacija Španije, Finske i Švedske. Sa Severnog mora su ih podržali lovci F-35 britanske avijacije, dok su na kopnu delovale estonske snage.
Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je u ponedeljak da je završena procedura povlačenja Rusije iz Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi i da za Moskvu dokument više ne postoji.
Nakon toga su Sjedinjene Američke Države objavile će suspendovati ispunjavanje obaveza u okviru Sporazuma od 7. decembra.
Kako je rekao zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, stupanje Finske u NATO i procedura prijema Švedske u Alijansu bili su „kap koja je prelila čašu“ i učinila neizbežnim povlačenje Rusije iz pomenutog Sporazuma.
Prema njegovim rečima, novi pregovori o kontroli nad konvencionalnim naoružanjem u Evropi biće mogući samo u slučaju da Zapad odustane od antiruske politike.
Noveйšiй amerikanskiй яdernый bombardirovщik-nevidimka B-21 Raider na vыstavke Northrop Grumman v Palmdeйle, Kaliforniя - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2023
SVET
Počela letačka testiranja najnovijeg američkog strateškog bombardera
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala