- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Počela letačka testiranja najnovijeg američkog strateškog bombardera

© AP Photo / Marcio Jose SanchezNoveйšiй amerikanskiй яdernый bombardirovщik-nevidimka B-21 Raider na vыstavke Northrop Grumman v Palmdeйle, Kaliforniя
Noveйšiй amerikanskiй яdernый bombardirovщik-nevidimka B-21 Raider na vыstavke Northrop Grumman v Palmdeйle, Kaliforniя - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2023
Pratite nas
Ratno vazduhoplovstvo SAD počelo je sa testiranjima leta najnovijeg strateškog bombardera B-21 „rajder“, saopštila je za Sputnjik portparolka američkog vazduhoplovstva En Stefanek. Mediji pišu da bi novi avion trebalo da postane ključni elemenat nuklearne trijade SAD.

„Avion B-21 'rajder' prolazi letačka testiranja. Ona su važan korak u kampanji testiranja kako bi se garantovala stabilnost, domet i udarna moć bombardera u cilju obuzdavanja agresije i strateških napada na SAD, kao i naše saveznike i partnere“, precizirala je Stefanek.

U međuvremenu, agencija Rojters takođe javlja da je novi američki bombarder izveo prvi let. Kako se navodi, avion je poleteo sa teritorije jednog od objekata kompanije proizvođača „Nortrop groman“ (Northrop Grumman) u Kaliforniji u petak oko 07.00 po lokalnom vremenu (16.00 po srednjoevropskom). Zasad nema informacija o dužini leta.
Bombarder je napravljen uz upotrebu „stelt“ tehnologije, a predstavljen je javnosti pre manje od godinu dana. On bi trebalo da postane novi glavni strateški bombarder američkog vazduhoplovstva i ključni element nuklearne trijade zemlje.
Pentagon je u martu saopštio da se trenutno proizvodi šest aviona. B-21 bi trebalo postepeno da zameni američke bombardere B-1 i B-2 koji su trenutno u sastavu naoružanja Ratnog vazduhoplovstva SAD.
Podsetimo, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je izjavio da će Rusija nastaviti da razvija nuklearnu trijadu i održava njenu borbenu gotovost, budući da je nuklearni štit bio i ostaje glavni garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta države.
Prema zvaničnim podacima, ruska nuklearna trijada uključuje raketne strateške snage, stratešku avijaciju i nuklearne podmorničke nosače raketa.
Strateški bombarder nosač raketa Tu-160 - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Šojgu: Strateški bombarder Tu-160M pridružio se ruskoj nuklearnoj trijadi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala