- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Šojgu: Strateški bombarder Tu-160M pridružio se ruskoj nuklearnoj trijadi

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaStrateški bombarder nosač raketa Tu-160
Strateški bombarder nosač raketa Tu-160 - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2022
Pratite nas
Ruske trupe počele su da razmeštaju nove sisteme sa interkontinentalnom balističkom raketom „Sarmat“, saopštio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na proširenom kolegijumu Ministarstva odbrane Rusije.
„Uspešna lansiranja nove teške rakete raketnog sistema ‘Sarmat’ tokom državnih testiranja omogućila su da se počne sa radom na njenom razvoju“, precizirao je on.
Prema njegovim rečima, Raketne snage strateške namene završile su naoružavanje dva raketna puka mobilnih kopnenih raketnih sistema „Jars“, a na borbeno dežurstvo stupio je i još jedan raketni puk opremljen sistemom sa krstarećom hipersoničnom raketom „Avangard“.
Šojgu je istakao i da su strateške nuklearne snage avijacije popunjene sa tri strateška nosača raketa Tu-160M i avionom Tu-95MS.
Ove godine izvedeno je 73 vazdušnih patrola, od kojih dve zajedno sa Narodnooslobodilačkom vojskom Kine.
On je dodao i da je u okviru daljeg razvoja Jedinstvenog svemirskog sistema lansirana šesta svemirska letelica „Kupol“, koja omogućava kontinuirano praćenje područja u kojima se mogu naći rakete na severnoj hemisferi.
Ruske trupe počele su serijski da dobijaju nove hipersonične rakete morskog baziranja „Cirkon“, istakao je ministar.
„Počele su serijske isporuke hipersonične rakete morskog baziranja ‘Cirkon’. U završnoj fazi je priprema fregate ‘Admiral Gorškov' sa hipersoničnim raketama na brodu za borbenu službu u neplaniranoj oblasti Svetskog okeana“, precizirao je Šojgu.
Nivo savremene tehnologije u strateškim nuklearnim snagama, nuklearnoj trijadi, podignut je na 91,3 odsto, dodao je on.
„Naša nuklearna trijada se održava na nivou koji omogućava garantovano strateško obuzdavanje“, rekao je Šojgu.
Prema njegovim rečima, rusko naoružanje i vojna tehnika potvrdili su izuzetnu pouzdanost i efikasnost tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini.
„Specijalna vojna operacija pruža jedinstvenu priliku da se analiziraju savremene metode izvođenja kombinovanih operacija, a snage i sredstva koje se primenjuju uzimaju u obzir u planovima za unapređenje oružanih snaga“, naglasio je Šojgu.
Kako je naveo, 2022. godine količina vojne tehnike poslate ruskim trupama porasla je za trećinu, broj municije za 69-109 odsto.
Šojgu je naveo i da će isporuke hipersoničnih raketnih sistema „Kinžal“ i „Cirkon“ ruskoj vojsci biti povećane 2023. godine, a takođe će biti nastavljen rad na drugim perspektivnim vrstama oružja.
Ministar je naveo i da će nuklearna podmornica projekta „Borej A“ „Imperator Aleksandar III“, kao i četiri podmornice i 12 brodova, ući u sastav ruske mornarice 2023. godine.
Strateške raketne snage će 2023. godine takođe dobiti 22 lanserna sistema sa interkontinentalnim balističkim raketama „Jars“, „Avangard“ i „Sarmat“, dodao je Šojgu.

Planovi za 2023. godinu

Kako je naveo, opšte i tenkovske armije dobiće mešovite avijacione divizije i brigade armijske avijacije sa po 80-100 helikoptera.
Prema njegovim rečima, u obalskim snagama Ratne mornarice Rusije na bazi postojećih brigada moraće da se formira pet divizija pomorske pešadije.
Takođe će se u vojsci formirati tri nova direktorata vazduhoplovnih divizija, osam novih pukova bombardera, jedan lovački puk, kao i šest brigada armijske avijacije.
Prema njegovim rečima, broj vojnika po ugovoru u zemlji trebalo bi da do kraja 2023. bude povećan na 521 hiljadu, dok u daljem razvoju Oružanih snaga prilikom regrutovanja treba postepeno povećavati starosnu granicu sa 18 na 21 godinu, a gornju granicu podići sa 27 na 30 godina.
Govoreći o planovima i zadacima razvoja ruske, Šojgu je istakao da će Oružane snage Rusije 2023. godine sprovoditi specijalnu vojnu operaciju protiv Kijeva dok se njeni zadaci u potpunosti ne ispune. On je dodao i da ruske grupe trupa treba da održe mir i stabilnost u Nagorno-Karabahu i Siriji.
Probe balističke rakete Sarmat - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2022
RUSIJA
Putin: Ruska vojska uskoro dobija rakete „Sarmat“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala