- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Mediji: Nemačka i druge zemlje EU protiv nove vojne pomoći Ukrajini – u pitanju milijarde

© Sputnik / Andreй Stenin / Uđi u bazu fotografijaProtest za podršku evrointegraciji Ukrajine na Trgu Nezavisnosti u Kijevu. Arhivska fotografija
Protest za podršku evrointegraciji Ukrajine na Trgu Nezavisnosti u Kijevu. Arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2023
Pratite nas
Nemačka i neke druge zemlje EU protive se pružanju vojne pomoći Ukrajini u iznosu do 20 milijardi evra, prenosi agencija Rojters, pozivajući se na izvore.
„Plan Evropske unije da dodeli Ukrajini do 20 milijardi evra vojne pomoći nailazi na otpor zemalja članica EU i mogao bi pretrpeti izmene“, navodi se u članku.
Prema rečima neimenovanog diplomate, među zemljama koje se protive takvim troškovima za vojnu pomoć Ukrajini je i Nemačka.
„U ovoj fazi neću reći da je plan mrtav. Ali, naravno, uvek se može poboljšati. Nemačka je imala mnogo pitanja, i to s pravom. Radi se o mnogo novca“, rekao je izvor Rojtersa.
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj u julu je predložio da se Ukrajini u naredne četiri godine izdvaja pet milijardi evra godišnje iz Evropskog mirovnog fonda za vojnu pomoć.
Vanbudžetski Evropski fond za mir formirala je EU u martu 2021. kako bi poboljšala sposobnost za sprečavanje sukoba i jačanje međunarodne bezbednosti. Fond je procenjen na oko 5,7 milijardi evra za period 2021–2027. godine.
Članice EU su prošle godine odlučile da iz tog fonda isplaćuju kompenzaciju evropskim zemljama koje pružaju vojnu pomoć Ukrajini. To je dovelo do iscrpljivanja fonda pre roka.
EU flags with the names of Ukrainian cities on it supporting integration of Ukraine with the EU - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2023
RUSIJA
Ima li EU alternativni plan za pomoć Kijevu u slučaju mađarskog veta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala