- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ima li EU alternativni plan za pomoć Kijevu u slučaju mađarskog veta

© Sputnik / Andrey Stenin / Uđi u bazu fotografijaEU flags with the names of Ukrainian cities on it supporting integration of Ukraine with the EU
EU flags with the names of Ukrainian cities on it supporting integration of Ukraine with the EU - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2023
Pratite nas
Zemlje Evropske unije razmatraju alternativni plan za finansiranje Ukrajine u slučaju da Mađarska uloži veto na predlog o finansijskoj pomoći Kijevu u vrednosti od 50 milijardi evra, prenosi agencija Blumberg pozivajući se na izvore upoznate s tokom pregovora.
Na samitu Evropske unije 26. i 27. oktobra razmatrano je finansiranje Ukrajine u vrednosti od 50 milijardi evra u periodu od 2024. do 2027. godine. List „Politiko“ je ranije preneo da lideri zemalja EU okupljeni na samitu u Briselu nisu uspeli da se dogovore o finansiranju zbog stavova Mađarske i Slovačke.
„Zemlje Evropske unije razmatraju rezervni plan za pružanje preko potrebne pomoći Ukrajini... u slučaju da Mađarska uloži veto na aktuelni predlog o finansiranju u obimu od 50 milijardi evra“, preneo je Blumberg.
Prema navodima agencije, alternativni predlog će uključivati davanje garancija zemalja-članica EU za prikupljanje finansija na tržištu.
„Pojedine zemlje Evropske unije zalažu se za hitno pronalaženje altnerativnog rešenja za finansiranje Ukrajine, kako bi se pojačao pritisak na (premijera Mađarske Viktora) Orbana“, navodi agencija.
Ipak, kako je saopšteno, Španija se zalaže za finansiranje u okviru dugoročnog budžeta EU.
Zastavea EU i članica EU - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2023
RUSIJA
Ukrajinski političar: Situacija u Ukrajini skrenula sa plana EU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala