- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Suprotstavićemo se“: SAD zabrinute zbog vojne saradnje Rusije i Severne Koreje

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un na kosmodromu "Vostočni"
Predsednik Rusije Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un na kosmodromu Vostočni - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2023
Pratite nas
Američki državni sekretar Entoni Blinken tokom posete Južnoj Koreji izjavio je da su Vašington i Seul duboko zabrinuti zbog vojne saradnje Rusije i Severne Koreje, dodavši da će se „suprotstaviti“ navodnim pokušajima Moskve da nabavi oružje od Pjongjanga.
Blinken je na pres konferenciji na kraju razgovora sa ministrom spoljnih poslova Južne Koreje Pak Činom izjavio da je za SAD i Južna Koreju duboko uznemirujući problem navodna mogućnost da Rusija i druge svetske zemlje dobijaju severnokorejsko oružje.
Vidimo da Severna Koreja isporučuje naoružanje Rusiji. Ali, takođe vidimo da Rusija isporučuje tehnologije i pruža podršku Severnoj Koreji za njene vojne programe, istakao je američki zvaničnik.
On je dodao da će se SAD i Južna Koreja suprotstavljati takvim postupcima, uključujući u okviru Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.
Prema njegovim rečima, SAD pomno i pažljivo prate tu podršku koju Rusija, navodno, možda upućuje Severnoj Koreji.
Blinken je doputovao u Južnu Koreju u sredu kasno uveče nakon učešća na sastanku ministara spoljnih poslova G7 u Tokiju.
U Kremlju su ranije izjavljivali da ne žele da komentarišu tvrdnje o navodnim isporukama oružja iz Severne Koreje u Rusiju, kao i da su takve objave neosnovane; Severna Koreja je sused Rusije i Moskva će nastaviti saradnju sa Pjongjangom u svim oblastima.
Severna Koreja je takođe više puta demantovala pisanje zapadnih medija i zvaničnika o navodnim isporukama oružja Rusiji. Portparol severnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova je izjavio da Pjongjang nikada nije sklapao poslove o prodaji oružja sa Moskvom i da su sva pisanja medija o tome apsurdne glasine.
U novom izdanju emisije „Moj pogled na Rusiju“ pogledajte kakvu viziju o novom svetskom poretku ima Vladimir Putin, a kakvu Džozef Bajden:
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2023
RUSIJA
Kremlj: Nisu potpisani nikakvi vojni sporazumi sa Severnom Korejom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala