- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Rusija i Kina ne ruše sistem, već samo hegemoniju Zapada koji se približava santi leda

© Sputnik / Sergei Guneyev / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i Kine
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2023
Pratite nas
Rusija i Kina danas ne ruše međunarodni sistem, već isključivo političku hegemoniju Zapada, a i uloga Srbije u tom poduhvatu je ključna.
Ovako je Ričard Sakva, britanski politikolog i bivši profesor ruskog jezika i evropske politike na Univerzitetu u Kelnu, započeo izlaganje na međunarodnoj konferenciji „Nove kineske inicijative za promenjenu globalnu bezbednost“ koju je organizovao Institut za međunarodnu politiku i privredu, u saradnji sa Kineskom akademijom društvenih nauka.
Na skupu je učestvovalo 30 istraživača iz 13 zemalja, a otvorio ga je Li Ming, ambasador NR Kine u Srbiji. Stručnjaci su se okupili od Kine, preko Ujedinjenih Arapskih Emirata, Ruske Federacije, Češke, Poljske, Mađarske, do Nemačke, Belgije i Velike Britanije.
© Sputnik / Milica Trklja / Domaćini i učesnici konferencije „Nove kineske inicijative za promenjenu globalnu bezbednost“ koju je organizovao Institut za međunarodnu politiku i privredu, u saradnji sa Kineskom akademijom društvenih naukaDomaćini i učesnici konferencije „Nove kineske inicijative za promenjenu globalnu bezbednost“ koju je organizovao Institut za međunarodnu politiku i privredu, u saradnji sa Kineskom akademijom društvenih nauka
Domaćini i učesnici konferencije „Nove kineske inicijative za promenjenu globalnu bezbednost“ koju je organizovao Institut za međunarodnu politiku i privredu, u saradnji sa Kineskom akademijom društvenih nauka - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2023
Domaćini i učesnici konferencije „Nove kineske inicijative za promenjenu globalnu bezbednost“ koju je organizovao Institut za međunarodnu politiku i privredu, u saradnji sa Kineskom akademijom društvenih nauka
Profesor Sakva veruje da je uloga Srbije ključna u trenutnoj geopolitičkoj konstelaciji jer predstavlja neku vrstu mosta između Istoka i Zapada, a kao glavnu tezu iznosi mišljenje da je, kada je reč o velikim silama i međunarodnim odnosima, ključno razdvojiti dva pojma – međunarodni sistem i međunarodnu politiku. Sistem koji je uspostavljen nakon Drugog svetskog rata i koji podrazumeva postulate Ujedinjenih Nacija i mirovnih konvencija, veruje Sakva, nema alternativu.
Ne postoji ništa što bi zamenilo sistem UN i izlazak izvan njegovih okvira odveo bi svet u nepoznatom i vrlo opasnom pravcu. Kina, Rusija i ostatak zemalja koje čine „svet u usponu“, ugrožavaju isključivo politički ili tzv. kolektivni Zapad, ali ne i međunarodni sistem funkcionisanja. Kolektivni Zapad se pojavio nakon 1945. godine, a oblikovao ga je Hladni rat. Međutim, nakon okončanja hladnoratovskog stanja, taj politički ili kolektivni Zapad nije se rasformirao, već se razgranao po čitavom svetu, ušavši u svaki segment društva, rekao je Sakva.

Ko su „neorevizionisti“?

Kolektivni Zapad se inicijalno zasnivao na određenim vrednostima, ali su one, pod uticajem agresivnog militarizma, potpuno potisnute. Sakva Rusiju i Kinu naziva „neorevizionistima“, budući da ne ruše tzv. UN poredak, već utiču na aktuelnu geopolitičku situaciju i menjaju prirodu međunarodne politike, remeteći svetsku hegemoniju Zapada.
Kina nije privilegovani gost sistema, već njegov sastavni deo. Ona ga ne krši. Kina je jedan od osnivača tog sistema i ona ga brani, govori Sakva.
On veruje da je u poslovanju i saradnji Rusije i Kine potrebno pronaći i saveznika na Zapadu, ali tu opciju ne vidi kao lako ostvarivu, upravo zbog zapadnjačkog negativnog stava i „kensl kulture“ koja saradnju praktično onemogućava.
Promene odnosa snaga na svetskoj političkoj sceni fundamentalne su i dešavaju se „jednom u sto godina“. Sukobi poput rata Palestine i Izraela samo će ih ubrzati, a politički Zapad će se srušiti o santu leda zvanu rat u Ukarajini, zaključio je Sakva.
© Sputnik / Milica Trklja / Konferencija „Nove kineske inicijative za promenjenu globalnu bezbednost“ koju je organizovao Institut za međunarodnu politiku i privredu, u saradnji sa Kineskom akademijom društvenih naukaKonferencija „Nove kineske inicijative za promenjenu globalnu bezbednost“ koju je organizovao Institut za međunarodnu politiku i privredu, u saradnji sa Kineskom akademijom društvenih nauka
Konferencija „Nove kineske inicijative za promenjenu globalnu bezbednost“ koju je organizovao Institut za međunarodnu politiku i privredu, u saradnji sa Kineskom akademijom društvenih nauka - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2023
Konferencija „Nove kineske inicijative za promenjenu globalnu bezbednost“ koju je organizovao Institut za međunarodnu politiku i privredu, u saradnji sa Kineskom akademijom društvenih nauka

Čelično prijateljstvo i njegova tri stuba

Ambasador Li Ming zahvalio je učesnicima konferencije na prisustvu i doprinosu temi koja, kako je rekao, dolazi u pravo vreme. Bilateralni sastanci i posete srpskih i kineskih političara na najvišem državnom nivou samo potvrđuju da su odnosi Srbije i Kine bolji nego što su ikad ranije bili i da se takozvano „čelično prijateljstvo“ produbljuje.
Izrazito dobri odnosi Srbije i Kine, rekao je Ming, zasnivaju se na tri stuba. Prvi stub prijateljstva i podloga za dalji razvoj jeste istorija obe države, drugi stub predstavljaju kompanije koje u obe zemlje posluju uzajamno i uspešno, dok treći stub predstavlja izrazito dobro sporazumevanje Srba i Kineza u smislu međuljudskih odnosa.
Još jedan od razloga dobrog međusobnog sporazumevanja predstavlja činjenica da Republika Srbija i NR Kina dele iste političke vrednosti, poput uzajamnog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, poštovanja međunarodnog prava, čime, veruje ambasador Ming, postavljaju primer drugim državama.
© Sputnik / Milica Trklja / Ambasador NR Kine u Srbiji, Li MingAmbasador NR Kine u Srbiji, Li Ming
Ambasador NR Kine u Srbiji, Li Ming - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2023
Ambasador NR Kine u Srbiji, Li Ming
Ming je naglasio da je Kina tokom svoje veoma duge, zapravo milenijumske, diplomatske istorije istrajavala u tome da pronađe upravo ono rešenje za mnogobrojne probleme koje bi svim uključenim stranama odgovaralo. Tu ulogu medijatora zadržava i u današnjem izrazito nestabilnom vremenu, kada je pronalaženje zajedničkog „tla“ ključno za uspostavljanje dugoročnog mira. Ambasador Ming izrazio je nadu da će današnji skup otvoriti prostor za dijalog i razmenu ideja.
Neke od inicijativa danas predstavljenih mogu se slobodno smatrati ishodom 5000 godina kineske civilizacije i njihovim nasleđem. Kineske inicijative, poput ove koja se bavi globalnom bezbednošću, nisu geopolitičke ili vojne, niti su isključive, već su otvorene za sve koji teže uspostavljanju harmonije i prekidanju sukoba, zaključio je ambasador Ming.

Sa reči na dela

Dr Aleksandar Mitić, naučni saradnik u Centru za studije „Pojasa i puta“ pri Institutu za međunarodnu politiku i privredu osvrnuo se na stratešku komunikaciju globalne bezbednosne inicijative koju je predložio predsednik NR Kine, Si Điping. Drugim rečima, on je govorio o načinu na koji je Kina predstavila celom svetu svoju inicijativu i objasnio da je to učinjeno u fazama. Najpre je dobijena podrška Rusije, a zatim i desetina svetskih zemalja. Mitić je rekao da Kina nije samo govorila o ključnim aspektima pitanja svetske bezbednosti, već je krenula i da ono što priča sprovodi u praksi. S tim u vezi, Kina je predstavila plan za rešenje situacije u Ukrajini.
Kina je vrlo brzo nakon predstavljanja plana za rešavanje sukoba u Ukrajini bila i uspešan posrednik u uspostavljanju diplomatskih odnosa izmešđu Saudijske Arabije i Irana. To je bilo jedno veliko diplomatsko iznenađenje koje je pokazalo da Peking ima itekako puno diplomatskog umeća, a i političke volje da se uključi u rešavanje bezbednosnih pitanja u svetu, rekao je Mitić za Sputnjik.
Mitić smatra da su učesnici današnje konferencije ukazali na značaj koji imaju kineske inicijative i u te tri nove spadaju razvojna inicijativa, nastala pre dve godine; globalna bezbednosna inicijativa, koja je nastala pre godinu dana; i globalna civilizacijska inicijativa.
Na konferenciji su razmatrani rani rezultati ali i implikacije i opasnosti koje prete tim inicijativama, jer pre svega zapadne države smatraju da se sa ovakvim inicijativama Peking pozicionira kao alternativa zapadnom sistemu i alternativa međunarodnom liberalnom poretku kojem dominiraju Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, zaključio je Mitić.
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2023
RUSIJA
Šojgu: Rusija i Kina ne stvaraju vojni blok
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala