- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šojgu: Rusija i Kina ne stvaraju vojni blok

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar odbrane Rusije Sergej Šojgu
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2023
Pratite nas
Odnosi Rusije i Kine su primer strateške interakcije, zasnovane na poverenju i poštovanju, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu tokom razgovora sa zamenikom predsednika Centralnog vojnog saveta Kine Džangom Juksiom u Moskvi.
Šojgu je istakao da za razliku od nekih agresivnih zapadnih zemalja, dve zemlje ne stvaraju vojni blok.
On je predložio da se tokom razgovora razmotre dalji koraci o unapređenju bilateralne saradnje u odbrambenoj sferi, kao i razmene mišljenja o pitanjima međunarodne agende.
„Uveren sam da će današnji susret biti još jedan korak ka produbljivanju multidisciplinarnih veza među našim zemljama i vojnim resorima", rekao je Šojgu.
Prema njegovim rečima, saradnja Rusije i Kine u vojnoj oblasti nije usmerena protiv trećih strana, već se odvija isključivo u obostranom interesu.
On je istakao da ključnu ulogu u jačanju rusko-kineskih strateških veza imaj prijateljski odnos pun poverenja među liderima zemalja Vladimirom Putinom i Si Đinpingom.

Kina i Rusija se podržavaju u ključnim pitanjima

Zamenik predsednika Centralnog vojnog saveta Kine istakao je da su rusko-kineski odnosi na najvišem nivou.
On je istakao da Kina i Rusija „uvek podržavaju jedna drugu u pitanjima koja se tiču fundamentalnih interesa i ključnih zabrinutosti zemalja i tesno sarađuju u međunarodnim i regionalnim poslovima“.
Pre početka pregovora u zgradi Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije održana je svečana ceremonija susreta kineske vojne delegacije uz učešće čete Počasne straže i orkestra. Takođe, uoči sastanka, Šojgu je pokazao gostima sliku koja se nalazi u zgradi, a na kojoj su prikazani predstavnici savezničkih snaga u Drugom svetskom ratu na pozadini poraženog Rajhstaga.
U novom izdanju emisije „Moj pogled na Rusiju“ pogledajte kakvu viziju o novom svetskom poretku ima Vladimir Putin, a kakvu Džozef Bajden:
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2023
RUSIJA
Odnosi Rusije i Kine dostigli nivo bez presedana – i nastavljaju da jačaju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala