- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Odnosi Rusije i Kine dostigli nivo bez presedana – i nastavljaju da jačaju

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i Kine
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2023
Pratite nas
Premijer Rusije Mihail Mišustin sastao se sa premijerom Državnog saveta Kine Li Ćangom i tom prilikom je konstatovao da su odnosi dve zemlje dostigli nivo bez presedana, te da Rusija i Kina podržavaju jedna drugu u zaštiti glavnih interesa i zajednički formiraju multipolarnu arhitekturu međunarodnih odnosa.

„Rusko-kineski odnosi sveobuhvatnog partnerstva i saradnje dostigli su nivo bez presedana i nastavljaju da jačaju. Naša saradnja zasniva se na tradicijama dobrosusedstva, principima ravnopravnosti i međusobnog poštovanja“, rekao je Mišustin na sastanku sa kineskim kolegom.

Kako je dodao, Rusija i Kina pružaju međusobnu podršku u pitanjima zaštite ključnih interesa zemalja i tesno koordiniraju akcije na multilateralnim platformama kao što su ŠOS, BRIKS i zajednički formiraju multipolarnu arhitekturu međunarodnih odnosa.
Mišustin je istakao da su , u skladu sa zadacima koje su postavili lideri dve zemlje, ruska Vlada i Državni savet Kine utvrdili parametre međusobne saradnje do 2030. godine.
Uprkos spoljnoj situaciji, trgovinsko-ekonomska saradnja Rusije i Kine aktivno se razvija, ocenio je on.
„Više od 90 odsto prekograničnih plaćanja realizuje se u rubljama i juanima. Prošle godine je međusobni trgovinski promet dostigao rekordni nivo“, istakao je ruski premijer.
Pored toga, dve zemlje jačaju partnerstvo i u energetskoj sferi – povećava se isporuka ruske nafte, prirodnog gasa, uglja i električne energije u Kinu. Proširuje se saradnja i u industriji, pripremaju se novi zajednički projekti, ubrzava se razvoj transportnih i logističkih pravaca, granične infrastrukture, povećava se izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda.
Kineski premijer je, sa druge strane, istakao da između Kine i Rusije postoji visok nivo uzajamnog političkog poverenja, te da se bilateralni odnosi čvrsto razvijaju.
„Saradnja Kine i Rusije nije usmerena protiv trećih zemalja i nije podložna spoljnom uticaju ili diktatu. Ona je orijentisana na obezbeđivanje blagostanja naših naroda, doprinos razvoju u celom svetu i zaštitu međunarodne pravde“, poručio je Li Ćang.
Takođe je podsetio da je prošle nedelje ruski predsednik boravio u Kini gde je razgovarao sa kineskim liderom.
„Oni su odredili nove smernice daljeg razvoja kinesko-ruskih odnosa. To je novi početak za naše odnose i spremni smo da sa ruskim kolegama na osnovu važnih dogovora naših lidera nastavimo da ulažemo napore u produbljivanje saradnje u svim pravcima i jačanje bilateralnih odnosa našeg strateškog partnerstva“, zaključio je kineski premijer.
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2023
Podkast
Ljubinka Milinčić: Rađa se alijansa koja užasava Ameriku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala