- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Rusija i Kazahstan proširiće saradnju u kosmičkoj oblasti

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Rusije i Kazahstana, Vladimir Putin i Kasim-Žomart Tokajev
Predsednici Rusije i Kazahstana, Vladimir Putin i Kasim-Žomart Tokajev - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2023
Pratite nas
Moskva i Astana nastavljaju saradnju u svemirskoj industriji koja bi u budućnosti mogla biti proširena, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin nakon rusko-kazahstanskih pregovora.
„Važno je da smo naše kazahstanske kolege i mi uspeli da sačuvamo i povećamo blisku saradnju u oblasti kosmičkih istraživanja“, rekao je šef ruske države i napomenuo da zemlje nastavljaju da zajednički upravljaju kosmodromom „Bajkonur“.
„Želeli bismo da pređemo na proširenje saradnje“, dodao je Putin i objasnio da misli i na saradnju u proizvodnji svemirske tehnologije.
Ruski lider je naveo i da je tokom posete Kazahstanu razgovarao o saradnji u vojnoj oblasti sa liderom ove zemlje Kasimom-Žomar Tokajevom.
„Razgovarali smo i o jačanju vojne i vojno-tehničke saradnje. Mi smo članice ODKB-a, Rusija pruža veliku pomoć Kazahstanu u obučavanju vojnika, stručnjaka na univerzitetima Ministarstva odbrane i drugim bezbednosnim agencijama“, rekao je Putin.
Putin je dodao da je Rusija spremna na saradnju sa Kazahstanom kada su u pitanju isporuke uglja.
„Razvija se bilateralna saradnja u energetskom sektoru. Naša zemlja uvozi kazahstanski ugalj, vrši uzajamne isporuke električne energije i tranzit uglja – takođe smo razgovarali o tome, ovde postoje pitanja koja zahtevaju određenu koordinaciju i razjašnjenje cifara“, istakao je on.
Putin je dodao i da Moskva pridaje veliki značaj saradnji sa Astanom u oblasti saobraćaja i logistike.
„Obim železničkog teretnog i putničkog saobraćaja stalno raste, a razvoj međunarodnog koridora sever-jug otvara velike perspektive“, ocenio je Putin.
Pregovori sa predsednikom Kazahstana bili su veoma poslovni i produktivni, rekao je Putin nakon sastanka i dodao da su postavljeni ambiciozni ciljevi za jačanje strateškog partnerstva.
„Detaljno smo razgovarali o čitavom nizu bilateralnih veza, slušali izveštaje šefova ministarstava, resora i velikih kompanija o ključnim oblastima rusko-kazahstanske saradnje“, rekao je Putin posle sastanka.
Prema njegovim rečima, važno je da niz dokumenata koji su danas usvojeni postavljaju „zaista ambiciozne ciljeve za jačanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva“ između Rusije i Kazahstana. Tome će doprineti i zaključeni međudržavni i međuresorni sporazumi koji pokrivaju različite oblasti saradnje.

Tokajev: Nastavlja se saradnja Astane sa Moskvom

Sa svoje strane, predsednik Kazahstana potvrdio je posvećenost Astane daljem produbljivanju saradnje sa Moskvom.
„Želim da potvrdim privrženost Kazahstana strateškom kursu ka daljem produbljivanju višestruke saradnje sa Rusijom“, rekao je Tokajev.
Predsednik Kazahstana smatra i da je važno raditi na unapređenju zajedničkih projekata o nafti i gasu sa Rusijom.
„Razgovarali smo o saradnji u oblasti energetike, kao i toku realizacije velikih projekata koji se tiču nafte i gasa. Od važnosti je i dalji razvoj projekta o isporukama ruskog gasa u južnim pravcima, kao i povećanje kapaciteta tranzita ruske nafte u Kinu preko Kazahstana“, rekao je Tokajev nakon razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.
Ruski predsednik posetio je u četvrtak Kazahstan. Predsednik Kazahstana Kasim Žomart-Tokajev priredio mu je svečani doček u svojoj rezidenciji u Astani. Lideri su održali sastanak u četiri oka, a zatim i u proširenom formatu. Takođe su se obratili i na Forumu međuregionalne saradnje dve zemlje.
Predsednici Rusije i Kazahstana, Vladimir Putin i Kasim-Žomart Tokajev - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2023
RUSIJA
Putin i Tokajev potpisali zajedničku izjavu; Rusija i Kazahstan grade tri termoelektrane
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala