- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin i Tokajev potpisali zajedničku izjavu; Rusija i Kazahstan grade tri termoelektrane

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Rusije i Kazahstana, Vladimir Putin i Kasim-Žomart Tokajev
Predsednici Rusije i Kazahstana, Vladimir Putin i Kasim-Žomart Tokajev - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2023
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev potpisali su zajedničku izjavu o rezultatima razgovora u Astani, kao i plan zajedničkih akcija dve zemlje u periodu od 2024-2026. godine.
Zajednička izjava sadrži trenutne rezultate saradnje dve zemlje, kao i zadatke u strateškoj perspektivi.
Prema izjavi, zemlje planiraju da doprinesu izgradnji otvorene svetske ekonomije, proširenju interakcije među regionima dve zemlje u trgovinsko-industrijskoj i kulturno-humanitarnoj sferi, kao i da obezbede jačanje tranzitnog i transportnog potencijala.
Izjava sadrži tačke o razvoju saradnje u odbrambenoj, vojnoj i vojno-tehničkoj oblasti, a u dokumentu se navodi da je vojno-politička saradnja Rusije i Kazahstana usmerena na osiguranje bezbednosti i povećanje odbrambene sposobnosti dve zemlje, kao i da nije usmerena protiv trećih strana.
Prema spisku dokumenata, potpisanih tokom zvanične posete Putina Kazahstanu, zajednička izjava upriličena je uoči desetogodišnjice potpisivanja sporazuma između Rusije i Kazahstana o dobrosusedskim odnosima i saradnji u XXI veku.

Pored toga, ministri energetike Kazahstana i Rusije Almasadam Satkalijev i Nikolaj Šuljginov potpisali su memorandum o saradnji na projektima izgradnje tri termoelektrane u Kazahstanu.

Dokumentom je predviđena saradnja na projektu izgradnje termoelektrana u gradovima Kokšetau, Semeju i Ust-Kamenogorsku.
Ruski predsednik Vladimir Putin boravi u poseti Kazahstanu. Predsednik Kazahstana Kasim -Žomart Tokajev priredio mu je svečani doček u svojoj rezidenciji u Astani. Lideri su imali sastanak u četiri oka a zatim i u proširenom formatu. Takođe su se obratili i na Forumu međuregionalne saradnje dve zemlje.
Putin je na početku razgovora sa kazahstanskim kolegom ocenio da se strateško partnerstvo i savezništvo između dve zemlje pouzdano razvija.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2023
RUSIJA
Putin: Mir i stabilnost u Evroaziji osnov za stvaranje novog svetskog poretka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala