- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Vašington se u strateškom dijalogu ponaša kao da ima bipolarni poremećaj

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj i MIP Rusije
Pogled na moskovski Kremlj i MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2023
Pratite nas
Ponašanje SAD u dijalogu o strateškoj stabilnosti slično je ponašanju sa bipolarnim poremećajem, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.
„Amerikanci su poznati po tome što u njihovim pristupima istovremeno može postojati i fundamentalno poricanje nekih realnih stvari koje se primećuju, ma koliko oni govorili suprotno, i istovremeno pokušavaju da utiču na tu istu stvarnost, odnosno pokušavaju da je precrtaju i nekako promene. Verujem da je to manifestacija bipolarnost, ali ne u geopolitičkom smislu kako se govorilo tokom Hladnog rata, nego bipolarnog poremećaja. Pre nego što budemo mogli sa njima da razgovaramo detaljnije o nečemu takvom, mislim da moraju nekako da se preispitaju i da se trezvenije sagledaju“, rekao je ruski diplomata u intervjuu za RTVI.
On je podsetio da nije Rusija prekinula dijalog o strateškoj stabilnosti, već su SAD nakon početka specijalne vojne operacije zvanično prenele ruskoj strani da je „taj dijalog zamrzava, kao i dijalog o skoro svim drugim pitanjima“.
Rjabkov je dodao da Rusija nastavlja da analizira neformalne predloge SAD za stratešku stabilnost u međuresornom formatu, ali će od akcija Vašingtona zavisiti da li će odgovoriti na njih ili ne.

Održane konsultacije o problematičnim pitanjima – napretka nema

Rusija i SAD nedavno su održale rundu konsultacija o problematičnim pitanjima u bilateralnim odnosima, ali se konstatuje malo napretka u rešavanju problema, saopštio je Rjabkov.

„Povremeno se realizuju kontakti uživo, između ostalog i u trećim zemljama. Nedavno je na odgovornom nivou održana runda bilateralnih konsultacijama o problematičnim pitanjima u našim odnosima. Očekivano, napretka je malo, slabi su izgledi za napredovanje, iako bi po pitanju funkcionisanja diplomatskih predstavništava i viza, verovatno, trebalo krenuti u normalnijem pravcu. Ali zasad nema spremnosti za to sa druge strane. Ako neće – ne treba, a kada budu želeli, reći će pa ćemo tada videti da li nam je to potrebno ili ne“, rekao je Rjabkov u intervjuu za RTVI.

Takođe je istakao da su na inicijativu američke strane kanali dijaloga između Moskve i Vašingtona svedeni na minimum.

„Sami su blokirali mogućnost za dublju diskusiju, između ostalog i o aktuelnim regionalnim pitanjima, pitanjima strateške stabilnosti i slično“, istakao je on.

Rjabkov je rekao da postoji mogućnost da se smanji nivo diplomatskih odnosa sa SAD, pa čak i da dođe do njihovog prekida, s obzirom na trenutno ponašanje Vašingtona.
„Sada se, zaista, dešava najjača kriza u našim odnosima, kojoj nema ravne u prošlosti. Moramo pažljivo da procenjujemo korake kako bi sprečili dalju eskalaciju. Sa američke strane vidimo, nažalost, niz neodgovornih koraka u vezi Ukrajine koji vode ka eskalaciji, ali ne samo tu. Stoga, ako posmatramo iz tog ugla i vidimo model ponašanja Vašingtona, mogu da kažem da je sve moguće. Može se desiti smanjenje nivoa, a hipotetički je moguć i prekid diplomatskih odnosa“, ocenio je diplomata.
Istovremeno je naglasio da Rusija ne namerava da inicira prekid diplomatskih odnosa sa SAD.
„Pečurka“ posle detonacije „Car bombe“ 1961. godine - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2023
RUSIJA
Savet bezbednosti Rusije: Postupci SAD povećavaju rizik od primene nuklearnog oružja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala