- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Savet bezbednosti Rusije: Postupci SAD povećavaju rizik od primene nuklearnog oružja

© Sputnik Screenshot„Pečurka“ posle detonacije „Car bombe“ 1961. godine
„Pečurka“ posle detonacije „Car bombe“ 1961. godine - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2023
Pratite nas
Zapad na čelu sa Vašingtonom ciljano pokušava da destabilizuje situaciju u „nepogodnim zemljama“, provocirajući i podržavajući tamo krizne situacije, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev na sastanku sa kolegama iz Zajednice Nezavisnih Država (ZND) u Moskvi.
Zvaničnik je ocenio da zapadne države koriste mnoga sredstva prinude, uključujući ucene, manipulisanje javnim mnjenjem, pretnju primene sile, pokušaje antiustavne smene vlasti.
„Istovremeno, NATO je konačno formiran kao sredstvo kolektivne agresije Zapada“, naglasio je Patrušev.
Prema njegovim rečima, destruktivna politika Zapada povećava rizik od primene nuklearnog, hemijskog i biološkog oružja.
Patrušev je upozorio i da se usled provokativnih dejstava Zapada režim kontrole naoružanja u svetu urušava.
Sekretar SB je istakao da Moskva redovno dobija informacije o opasnim eksperimentima koje zapadne zemlje sprovode na postsovjetskom prostoru, a pre svega SAD.
On je dodao da se ubrzanim tempom odvija i militarizacija kosmosa i sajber prostora.
Patrušev je pored toga naglasio da postupci Velike Britanije, SAD i Evropske unije obezvređuju rad Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS), Saveta Evrope (SE), kao i nekih organa Organizacije Ujedinjenih nacija (UN).

Moldavija sledeća žrtva kolonijalne politike Zapada?

Zapad provocira degradaciju situacije na Južnom Kavkazu, ocenio je Patrušev.
„Mi smo zainteresovani za stabilizaciju situacije u regionu Južnog Kavkaza, stvaranje uslova za njegov razvoj i jačanje uzajamnog poverenja i saradnje. Rusija u tom cilju kontinuirano preduzima korake za kompleksnu normalizaciju jermensko-azerbejdžanskih odnosa u interesu sklapanja mirovnog sporazuma među tim zemljama, delimitacije granica, otvaranja saobraćajnih veza“, rekao je on.
Sekretar je zaključio da praksa pokazuje da je to moguće isključivo pod uslovom nemešanja vanregionalnih snaga.
Pored toga, Patrušev je upozorio da je Moldavija zauzela stav odbacivanja suvereniteta i rizikuje da postane naredna žrtva zapadne kolonijalne politike.

SAD sprečavaju mirno rešavanje sukoba na Bliskom istoku

Patrušev takođe smatra da Vašington stimuliše porast zajedničkih pretnji i izazova, uključujući terorizam, trgovinu narkoticima, transnacionalni organizovani kriminal.
„Neodgovorni postupci SAD ne samo da doprinose zaoštravanju starih i pojavi novih kriza, već i onemogućavaju mirno rešavanje sukoba, što trenutno možemo da vidimo na Bliskom istoku“, istakao je on.
Istovremeno, Patrušev je kazao da se svetski poredak usmeren na interese Zapada postepeno ruši i taj proces je nepovratan.

Podrška Zapada samo jača ukrajinski sukob

Patrušev je, govoreći o sukobu u Ukrajini istakao da Kijev sve češće pribegava terorističkim metodama protiv Moskve, jer ne postiže uspehe na frontu, te da je već pokušao da napadne Lenjingradsku, Kalinjinsku i Kursku nuklearnu elektranu.
On je podvukao da dalja finansijska, politička i druga podrška Zapada kijevskom režimu samo će isprovocirati jačanje sukoba u Ukrajini.
U novom izdanju emisije „Moj pogled na Rusiju“ pogledajte kakvu viziju o novom svetskom poretku ima Vladimir Putin, a kakvu Džozef Bajden:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala