- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kristalna noć bila prekretnica u politici Trećeg rajha prema Jevrejima, Holokaust kulminacija

© Sputnik / Lola ĐorđevićDeo stalne postavke posvećen Holokaustu u Jevrejskom istorijskom muzeju
Deo stalne postavke posvećen Holokaustu u Jevrejskom istorijskom muzeju - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2023
Pratite nas
Pre 85 godina u noći između 9. i 10. novembra počela je „Kristalna noć“ - nacistička akcija u Nemačkoj usmerena protiv Jevreja, jevrejske imovine i kulturnih objekata. To je bio početak rešavanja jevrejskog pitanja silom koje je kulminiralo Holokaustom.
Važan deo političkog programa Nacističke partije bio je antisemitski element koji je predviđao progon Jevreja iz nemačkog društva.
Nakon dolaska Hitlera na vlast, u januaru 1933. godine on je postao kancelar, a potom 1934. i firer, počeo je sistematski progon Jevreja, a vremenom je usvojen niz zakona kojima su im uskraćena prava.
Prvi važan zakon uperen protiv Jevreja usvojen je 1933. godine – „Zakon o obnavljanju profesionalne civilne službe“ prema kojem je Jevrejima i drugima koji nisu bili arijevci bilo zabranjeno da učestvuju u različitim organizacijama i da budu na funkcijama u državnoj službi.
Ubrzo nakon toga, te iste 1933. godine, usvojeni su zakoni koji se tiču učenika i studenata. Jevrejima je zabranjena medicinska i pravnička praksa.
U periodu 1933-1935. godine usvojeno je više zakona nacionalnog i lokalnog nivoa kojima su ukidana prava Jevreja.
Nacisti su u prvoj polovini 30-tih godina, ne želeći negativnu reakciju međunarodne zajednice, nastojali da ne vrše represiju nad Jevrejima već da ih nateraju da pobegnu iz Nemačke.
Međutim, od 1935. godine počeli su da sprovode daleko oštriju antijevrejsku politiku, pa su tako 15. septembra 1935. godine na kongresu stranke u Nirnbergu proglašeni rasni zakoni – „O državljanstvu Rajha“ i „O zaštiti nemačke krvi i nemačke časti“, koji su jednoglasno usvojeni na sednici Rajhstaga specijalno sazvanoj u Nirnbergu s obzirom da se tu održavao i kongres stranke.
Od četiri varijante Nirnberških zakona Hitler je izabrao najblažu, a ta njegova umerenost objašnjavala se brigom za imidž Nemačke – on nije želeo da izazove preterano negodovanje međunarodne zajednice.
Prema zakonu „O državljanstvu Rajha“, državljanin je moga da bude samo onaj ko ima „nemačku krv i svojim ponašanjem potvrđuje želju i sposobnost da predano služi nemačkom narodu i Rajhu“. Takva formulacija praktično je značila da su Jevreji lišeni nemačkog državljanstva.
Zakon „O zaštiti nemačke krvi i nemačke časti“ zabranjivao je „skrnavljenje rase“, odnosno brak ili vanbračnu zajednicu između Jevreja i nemačkih državljana. Takođe bilo je zabranjeno da Jevreji angažuju kao poslugu Nemice mlađe od 45 godina, kao i izlaganje nacionalne ili imperijalne zastave i korišćenje tkanina sličnih boja.
Rezultat usvajanja Nirnberških zakona bila je marginalizacija jevrejske zajednice: Jevrejima je bio zabranjen pristup skoro svim dužnostima i profesijama, a bila im je ograničena i mogućnost kretanja.
Uprkos tome što je Nemačku u periodu 1933-1938. napustilo skoro 150.000 Jevreja (oko 30 odsto ukupnog jevrejskog stanovništva zemlje), jevrejska zajednica je i dalje bila mnogobrojna što nije odgovaralo ni narodu ni rukovodstvu Trećeg rajha.
Da bi prešli na rešavanje jevrejskog pitanja silom, nacistima je u tom istorijskom trenutku bio potreban povod.
Kao povod je poslužilo to što je Heršel Grinspan, jevrejska izbeglica, ubio trećeg sekretara nemačke ambasade Ernsta fon Rata u Parizu 7. novembra 1938. godine.
Vest o smrti Fon Rata stigla je 9. novembra kada je Nacistička partija obeležavala godišnjicu gušenja Pivničkog puča. Tokom događaja Jozef Gebels je rekao da se stranka neće ponižavati organizacijom nekih osvetničkih akcija protiv Jevreja, ali ako narod odluči da preduzme određene akcije, onda se ni vojska ni policija neće mešati, niti će štititi Jevreje.
Reči glavnog propagandiste Trećeg rajha poslužile su kao signal za nacističku akciju.
Preobučeni u civilnu odeću pripadnici jurišnih odreda i Hitlerjugenda krenuli su u pogrom Jevreja.
U noći između 9. i 10. novembra nacisti su organizovali pogrom Jevreja na čitavoj teritoriji Nemačke. Dobio je naziv „Kristalna noć“ zbog razbijenog stakla koje je prekrilo ulice nemačkih gradova.
Kasno uveče 9. novembra širom zemlje počeli su napadi agresivno nastrojenih mladih ljudi i muškaraca na sinagoge, prodavnice, kafee koji su pripadali Jevrejima i njihove stanove.
Tokom te noći uništeno je 7.500 jevrejskih robnih kuća, prodavnica. Uništavanju su bila izložena jevrejska groblja, 267 sinagoga je spaljeno i opljačkano.
Najmanje 91 osoba je ubijena, na stotine je izvršilo samoubistvo ili je preminulo od povreda, oko 30.000 njih je uhapšeno.
Posle „Kristalne noći“ jevrejsko stanovništvo je bilo dužno da plati kaznu u iznosu od milijardu maraka a sve što je uništeno da obnove sami.
Broj jevrejskih izbeglica iz Nemačke se dramatično povećao.
„Kristalna noć“ je postala prekretnica u politici Trećeg rajha u odnosu prema Jevrejima.
Ako je do tog događaja politički pritisak na Jevreje održavao privid ustavnosti, posle njega Nemačka je prešla na primitivni oblik fizičkog nasilja i progona, čija je kulminacija bio Holokaust.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2023
RUSIJA
Putin: Rusija vodi politiku koja sprečava da se zločini poput Holokausta ponove
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala