- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

DokZima: Skriveni svet dokumentarnog filma pred bioskopskom publikom

© Foto : Sputnjiku ustupila "Slobodna zona"Film "Flašaroši" Nemanje Vojinovića
Film Flašaroši Nemanje Vojinovića - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2023
Pratite nas
Smotra dokumentarnog filma „DokZima“ bića održana od 6. do 28. decembra u Beogradu i Novom Sadu.
„DokZima“ je novi projekat mladih filmskih autora koji će tokom decembra prikazati četiri autorska dokumentarna ostvarenja.
Na programu će biti filmovi „Flašaroši” Nemanje Vojinovića, „Prizvan i pozvan” Luke Papića i Srđana Vuča, „Srećna nova, Jivu” Mladena Kovačevića i „Telenovela: Sivo u koloru” Filipa Martinovića.
Publika će imati priliku da svake srede u decembru u Dvorani kulturnog centra Beograda i svakog četvrtaka u Kulturnom centru Novog Sada razgovara sa autorima nakon projekcija.
„U želji da osveži, podseti i angažuje publiku, kroz domaće dokumentarne filmove i razgovore sa autorima, DokZima predstavlja platformu za promociju neretko skrivenog sveta domaćeg dokumentarnog filma bioskopskoj publici. Smotra bi trebalo da funkcioniše kao dodatna spona između filma i distributera koja će uz pomoć projekcija u dva grada pokušati da podstakne širu publiku da se vrati u bioskop“, ističu inicijatori.
Kroz zapažene domaće dokumentarne filmove snimljene tokom prethodne dve godine, ideja je, kako se navodi, da se predstave različiti filmski postupci - od arhivskog materijala u filmu „Prizvan i pozvan”, preko hibridnog ostvarenja „Telenovela: Sivo u koloru” i „Flašaroša“ koji koketirajusa konvecijama žanra do antropološkog „Srećna nova, Jivu”.
„DokZima“ se realizuje u produkciji filmske kuće „Set Seil Film“, u saradnji sa udruženjem dokumentarista „DokSrbija“.
Još jedno proleće: Triler o jugoslovenskoj epidemiji velikih boginja otvara Beldoks festival - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
KULTURA
Još jedno proleće: Triler o jugoslovenskoj epidemiji velikih boginja otvara Beldoks festival
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala